Un nou raport Kroll | 75 de companii în legătură cu Ilan Șor, implicate în „furtul miliardului”
-
13 Aprilie 2017 12:40
Un nou raport al companii Kroll, publicat cu puțin timp în urmă, accentuează implicarea unui grup mare de companii care aveau legătură cu primarul de Orhei, Ilan Shor, în frauda bancară din anii 2012-2014 și prezintă schema prin care au avut loc tranzacții bancare fictive de aproape un miliard de dolari. Potrivit raportului, a fost descoperită și implicarea în această mega-fraudă a cel puțin 40 de persoane fizice, iar etapa de recuperare va dura până la doi ani.
Banca Națională a Moldovei a primit cea de-a patra notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll în investigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova. Documentele obținute demonstrează, în mod clar, implicarea în frauda bancară a unui grup mare de companii din Republica Moldova care au acționat concertat și care aveau legătură cu Ilan Shor („Grupul Shor"). Cel puțin 75 de companii au format acest grup coordonat, potrivit raportului.
În perioada 2012-2014, volume semnificative de credite au fost acordate acestui grup de companii de către cele trei bănci care au ajuns în insolvență și au fost ulterior lichidate (BEM, Banca Socială și Unibank). Aceste fonduri au fost transferate în mod predominant pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o rețea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din această țară. Majoritatea acestor conturi au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locații off-shore precum Belize, BVI și Panama. În urma acestui proces complex de spălare a banilor, cele mai multe fonduri au fost redirecționate în Republica Moldova pentru a plăti expunerile de credit existente, a crea impresia că acestea au constituit împrumuturi corporative veritabile și pentru a permite creșterea portofoliului de credit, în timp ce suma de aproximativ 600 milioane de dolari a fost disipată în conturi bancare din numeroase jurisdicții, notează investigația.
Frauda respectivă a avut la bază un mecanism complex de spălare a banilor pentru a asigura continuitatea procesului de creditare. Lichiditatea a fost gestionată și coordonată între cele trei bănci din Republica Moldova prin multiple depozite interbancare, fiind înregistrate garanții false în bilanțurile zilnice prezentate Băncii Naționale ale Moldovei.
O parte din fondurile transferate în Moldova a servit pentru achiziționarea unor active. Valoarea totală a acestor active nu este încă stabilită. Adițional, aproximativ 40 de persoane fizice au fost identificate, care, fie au beneficiat ca urmare a fraudei, fie au facilitat frauda.
Raportul Kroll precizează că din cauza complexității acestui dosar, se preconizează că etapa de recuperare va dura de la 18 luni până la doi ani.