Un nou raid aerian lansat de Rusia asupra Kievului, atacuri și asupra Odesei

  • 29 Mai 2023 09:43
Un nou raid aerian lansat de Rusia asupra Kievului, atacuri și asupra Odesei

Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene asupra Kievului și altor zone din centrul, estul, vestul și sudul Ucrainei în cursul nopții de duminică spre luni, în care a folosit 40 de rachete de croazieră și 35 de drone, dintre care majoritatea au fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană, transmit Agerpres.

„Între orele 03:00 și 05:00 ale zilei de 29 mai 2023, ocupanții ruși au atacat ținte militare și de infrastructură strategică ucrainene cu rachete de croazieră și drone", indică Forțele aeriene ucrainene într-un comunicat.

Din numărul total de rachete și drone, apărarea antiaeriană a distrus 37 de rachete de croazieră și 29 de drone, toate "kamikaze shaheds" de fabricație iraniană, înainte ca acestea să-și atingă ținta.

Rachetele au fost lansate de pe "nouă Tu-95ms strategice din zona Mării Caspice". Apărarea antiaeriană ucraineană a fost activata noaptea trecută pentru a le respinge în centrul, estul, sudul și vestul țării, potrivit raportului forțelor aeriene.

Comandantul șef al Forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a specificat că inamicul a tras 40 de rachete de tipul Kh-101/Kh-555, lansate de 9 avioane, precum și în jur de 30 de drone iraniene kamikaze Shahed-136/13.

Zalujnîi a indicat că Rusia a țintit obiective militare și de infrastructură critică.

În cel de-al 15 raid aerian al Rusiei asupra capitalei ucrainene în luna mai și al doilea atac nocturn consecutiv de intensitate similară, nu s-au înregistrat pagube majore sau victime la Kiev, au declarat responsabili ucraineni.

„O altă noapte dificilă pentru capitală", a consemnat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe contul său de Telegram.

Acest nou atac urmează celui mai mare raid de drone lansat asupra Kievului în noaptea precedentă, care a ucis o persoană și a rănit mai multe. În atacul de duminică, 36 de drone au fost doborâte deasupra Kievului.

În atacul de luni, Rusia a folosit o combinație de drone Shahed și rachete de croazieră de fabricație iraniană, a specificat administrația militară a capitalei ucrainene.

"Cu aceste atacuri constante, inamicul încearcă să mențină populația civilă într-o tensiune psihologică profundă", a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului, pe canalul de mesagerie Telegram.

Moscova nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la aceste atacuri. Reuters nu a reușit să verifice în mod independent rapoartele privind amploarea atacurilor.

Potrivit unor martori, citați de Reuters, s-au auzit mai multe explozii puternice la Kiev, în timp ce orașul și întreaga Ucraină se aflau sub alerta de raid aerian luni dimineață.

Odată cu o contraofensivă ucraineană promisă de mult timp pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia în cea de-a 15-a lună a războiului declanșat de Kremlin, Moscova și-a intensificat atacurile, țintind infrastructuri și depozite militare.

În timp ce Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile comise pe teritoriul Rusiei, o seriei de lovituri în interiorul țării au vizat infrastructuri militare, energetice și de transport, Moscova acuzând Kievul de aceste atacuri.

Invadatorii ruși atacă din aer Odesa, sunt de așteptat atacuri în valuri, a transmis la primele ore ale dimineții de luni Comandamentul operativ al forțelor de apărare ucrainene 'Sud', potrivit Unian.

Armata a transmis ca toată lumea să stea în adăposturi, să nu filmeze și să nu posteze pe rețele de social media imagini care să surprindă activitatea apărării antiaeriene.

„Inamicul atacă din aer. Antiaeriană lucrează. Ar putea să avem atacuri în valuri", a declarat comandamtul Sud, avertizând că fragmente de rachete sau drone pot provoca pagube la sol.

Explozii s-au auzit în cursul nopții trecute în diferite cartiere ale Odesei, potrivit Unian.

Sub alertă de raid aerian se află regiunile Herson, Mikolaiv, Kirovograd, Cerkasî, Poltava, Sumî, Cernihov, Kiev și Donețk, precum și Jitomir.

La Odesa, în urma atacului cu drone iraniene 'Shahed-131/136' a fost lovită o țintă a infrastructurii portuare, provocând un incendiu.

Purtătoarea de cuvânt a Forțelor de apărare ucrainene din sudul țării, Natalia Gumeniuk, a precizat ulterior că incendiul a fost declanșat după ce fragmente de drone, doborâte de antiaeriana ucraineană, au căzut peste un obiectiv din port, dar că incendiul a fost stins între timp, conform aceleiași agenții de presă ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău