Un nou proiect ce vizează Sistemul informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova”, aprobat de Guvern

  • 26 Ianuarie 16:06
Un nou proiect ce vizează Sistemul informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova”, aprobat de Guvern

Datele sistematizate despre soluri vor putea fi utilizate mai ușor de către producătorii agricoli din Republica Moldova. În acest sens, Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a Concepției Sistemului informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova”. 

Proiectul prevede unele modificări tehnice care țin de datele ce urmează a fi introduse în sistemul respectiv. Producătorii agricoli și reprezentanții mediului de afaceri vor avea posibilitatea să vizualizeze și să analizeze mai rapid datele despre starea și calitatea terenurilor pentru a lua decizii corecte referitor la investițiile în agricultură sau de acordare a creditelor. Până în prezent, documentul permite obținerea informațiilor geospațiale și textuale privind profilul, bonitatea, codul și denumirea solului.

Sistemul informațional va putea fi utilizat și de autoritățile publice centrale și locale pentru a evidenția terenurile agricole degradate, care pot fi folosite pentru elaborarea măsurilor de stopare a procesului de degradare și gestionare mai eficientă a solului. 

Totodată, datele din sistem vor putea fi folosite la calcularea corectă a impozitului funciar. De asemenea, în scopul elaborării politicilor și cercetărilor în domeniu, privind sporirea calității și diminuarea proceselor de degradare a solului, se va efectua monitorizarea sistemică a parametrilor ce țin de calitatea solului.

Sistemul informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova” poate fi accesat aici: http://soluri.ipot.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,98
Ploaie ușoară
Umiditate:79 %
Vint:3,13 m/s
Wed
12
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău