Un nou post tv, înregistrat pe aceeași adresă cu holdingul lui Plahotniuc (Revista presei)

  • 05 Octombrie 2019 13:04
Un nou post tv, înregistrat pe aceeași adresă cu holdingul lui Plahotniuc (Revista presei)

Revista presei - 5 octombrie.

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, jurnalista Alina Radu observă că deși „nu e zi să nu urmărim noi fisuri în cadrul coaliției de guvernare, coaliția nu pică. Pentru că unele lucruri funcționează. De exemplu, UE a deblocat finanțarea externă, urmând noi discuții, noi posibilități de finanțare nerambursabilă pentru proiectele desfășurate în Moldova. Totodată, autoarea se întreabă: Dacă comunitatea internațională a manifestat atâta deschidere, iar banii sunt alocați și cheltuiți transparent în interesul cetățenilor R.Moldova, de ce apar fisuri? Pentru că nu toate componentele coaliției sunt transparente și nu toți pot tolera lipsa de integritate. Și acesta e cel mai bun lucru care i se putea întâmpla acestei coaliții pestrițe. Jurnalista apreciază  setea, interesul și susținerea oamenilor față de politicienii integri. E ”o jucărie scumpă”, pe care Dodon nu și-o poate cumpăra, chiar dacă investește în campanii bani mulți și obscuri. Sau tocmai pentru că investește în promovarea sa și a partidului bani obscuri – nu va obține votul celor interesați de integritate. Nici Plahotniuc nu și-a putut procura această ”jucărie” și fără ea – nu a putut guverna prea mult”, citim în Ziarul de Gardă.

Vitalie Vovc atenționează într-un comentariu pentru Deschide.md că „Vasile Șova se pornește la Bratislava pentru a participa la o întrunire despre Transnistria în formatul 5+2 singur-singurel! Maia Sandu și Nucu Popescu sunt, ar trebui să înțelegem, prea ocupați cu declarațiile despre delimitări și nu au timp. În contextul „transnistrizării” Ucrainei (săptămâna trecută a fost semnat, cu participarea activă a OSCE, așa numitul acord Steinmeier, care prevede o „autonomie” a regiunilor din Estul Ucrainei, condiționată, desigur, dar cine mai ține cont de condiții a posteriori?) acest eveniment se anunță îngrijorător, scrie autorul. Cu atât mai mult că și aici OSCE e un actor important, iar Claus Neukirch a declarat clar că ei vor autonomie pentru Tiraspol, pe modelul Găgăuziei... Pentru un singur lucru ar trebui să-i mulțumim și să fim de acord cu dumnealui: „Nu forma contează, ci conținutul!” Mare adevăr: Moldova e deja (!) o federație, dacă e să ținem cont de ceea ce se întâmplă la Comrat”, comentează autorul.

În același context, reținem editorialul lui Nicolae Negru din Ziarul Național, care observă că „Ucraina reintră într-o nouă perioadă de turbulențe după ce Zelenski a acceptat „formula lui Steinmeier” în procesul de reglementare a conflictului din Donbas. Aceasta prevede că Ucraina își recapătă controlul asupra teritoriului ocupat (Crimeea nu este luată în considerare) și a frontierei sale de est numai după ce în regiunile separatiste se organizează alegeri libere și corecte, sub egida OSCE, în conformitate cu legile ucrainene, și li se acordă acestor regiuni un statut special. În acest context, autorul scrie că dacă până nu demult se vorbea despre exemplul prost pe care l-ar prezenta federalizarea Republicii Moldova pentru Ucraina, de acum înainte e valabilă temerea că aplicarea formulei Steinmeier în Donbas, fără retragerea trupelor ruse, face posibilă aplicarea acesteia în cazul conflictului transnistrean. Un „statut special”, cu prezența trupelor ruse în Transnistria, ar fi o parodie ucraineană pe teritoriu moldav, scrie Nicolae Negru, constatând că, de fapt, însă, noi suntem înaintea Ucrainei în acest sens, politica „pașilor mici”, cu rădăcini berlineze, este o implementare a formulei Steinmeier pe dos: recunoașterea unor atribuții statale înainte de elaborarea statutului special și înainte de demilitarizarea și democratizarea regiunii. Dodon a și declarat de la tribuna ONU că trupele ruse pot să rămână până la găsirea unei soluții politice a conflictului. Ce ni se pregătește nouă în realitate știu doar Lavrov și Steinmeier. Ex-premierul și deputatul PD Pavel Filip îi adresează Maiei Sandu o scrisoare în care se referă la un document ce ar urma să fie semnat la Bratislava, unde va avea loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, prin care „se introduce un sistem de garanții în dezavantajul R. Moldova”, se încearcă constituirea a „două entități de drept distincte într-un stat reunificat” și a unui „sistem juridic paralel supranațional”. Dacă un asemenea document există și va fi semnat, Republica Moldova va deveni federalizată de facto, iar elaborarea și votarea „statutului special” pentru regiunea separatistă va rămâne o simplă formalitate. Maia Sandu, deși promitea, fiind în opoziție, o transparență cum nu s-a mai văzut, tace asurzitor. Se va „disocia” ulterior, post-factum? Se vede că nu întâmplător, întâlnindu-l pe Dodon la ONU, Klaus Iohannis i-a atras atenția să nu se joace cu focul federalizării. Știa el ce știa. Dodon a tăinuit acest moment în relatarea sa despre întâlnire. Lucrurile ticăloase se fac pe întuneric.

Un nou post tv, înregistrat pe aceeași adresă cu holdingul lui Plahotniuc, va apărea pe micile ecrane, informează Media-azi.md. Consiliul Audiovizualului (CA) a acordat cu votul a 5 membri pro și un vot împotrivă, în cadrul ședinței din 4 octombrie, licența de emisie pentru acest post tv, deținut de Media Content Distribution. Compania este administrată de către Lilian Buștiuc, fiind înregistrată pe adresa holdingului ex-liderului democrat Vlad Plahotniuc. Canal 5 va fi unul generalist și va retransmite emisiunile postului  Peterburg - Piatyi kanal din Federația Rusă. În cadrul ședinței a intervenit și reprezentanta de la ITV, Natalia Poleakova, care a declarat că dreptul de difuzare a contentului de la Peatîi Canal le-a fost preluat prin atac raider și că ITV va contesta decizia CA.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău