Un nou post comunitar de pompieri voluntari, inaugurat în localitatea Sărăteni, raionul Leova

  • 14 Octombrie 2022 15:37
Un nou post comunitar de pompieri voluntari, inaugurat în localitatea Sărăteni, raionul Leova

Astăzi a fost inaugurat un nou post comunitar de pompieri voluntari în localitatea Sărăteni din raionul Leova, ce va deservi 17 localități, cu o populație totală de peste 11 mii de locuitori.

Postul de pompieri voluntari a fost construit din temelie, grație asistenței financiare a Agenției Austriece pentru Dezvoltare și contribuției financiare a Estoniei, autorităților publice locale, dar și Consiliului Raional Leova, în cadrul implementării proiectului PNUD „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”.  Costul total al investiției este de circa 170 mii euro. 

Edificiul postului comunitar dispune de toate condițiile conform standardelor europene și este amenajat cu bucătărie, punct sanitar, cameră de odihnă și mobilierul necesar. Totodată, postul a fost dotat cu o autospecială și echipamentul aferent, pentru care a fost construită o boxă pentru păstrarea acesteia.

La stație vor activa 9 pompieri voluntari, aleși din rândul localnicilor, care vor interveni de urgență în caz de incendii și situații excepționale, până la venirea pompierilor profesioniști. Pompierii voluntari, au trecut printr-un curs de instruire în baza unui curriculum de formare profesională specific pentru astfel de grupuri de intervenție, fiind elaborat special în cadrul proiectului implementat. Astfel, o dată cu inaugurarea acestui post, pompierii voluntari vor putea ajunge mult mai rapid în localitățile îndepărtate, iar timpul de intervenție va fi mai redus.

În total, în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, în perioada 2019 – 2022, au fost construite 4 posturi comunitare în satele Pîrlița (Ungheni), Baimaclia (Cantemir), Sărăteni (Leova) și Sărata Galbenă (Hîncești).

Scopul proiectului constă în sporirea rezistenței și capacității de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice și dezastrele naturale, prin îmbunătățirea infrastructurii de depozitare a apei, dar și reabilitarea și dotarea posturilor locale de pompieri și salvatori din raioane. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
0,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
0
Tue
0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău