Un nou focar de pestă porcină în Sărata Galbenă
-
25 Noiembrie 2019 18:00
Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat într-o gospodărie din satul Sărata Galbenă din raionul Hâncești. În aceste condiții, specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au instituit restricții de scoatere a porcilor și cărnii de porc din localitate, iar sacrificarea pentru prorpiul consum urmează să aibă loc doar sub subravegherea unui medic veterinar.
Alexandru Manciu, inspector principal în cadrul Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor, a declarat pentru IPN că în gospodărie erau crescuți opt porci, iar proprietarul s-a adresat medicului veterinar după ce un animal a pierit. Specialiștii ANSA s-au deplasat la fața locului, au prelevat probe, iar testele de laborator au confirmat prezența virusului pestei porcine.
„Odată cu existența suspiciunii au fost puse limitări de mișcare a animalelor, iar după confirmare, s-a purces la lichidarea propriu-zisă a focarului, aplicându-se măsurile prevăzute – nimicirea tuturor porcilor, distrugerea cadavrelor acestora, curățarea, dezinfecția și deja aplicarea restricțiilor de populare pentru o perioadă în gospodăria dată. Dacă vorbim de toată localitatea, pentru o perioadă de 45 de zile vor fi restricții de mișcare a animalelor, inclusiv sacrificarea porcinilor doar sub supravegherea unui medic veterinar”, a explicat inspectorul.
El a mai spus că proprietarii pot solicita despăgubiri de la stat, însă doar cu condiția că au fost respectate toate cerințele sanitar-veterinare, inclusiv cerințele de identificare și înregistrare a animalelor. Inspectorul a mai spus că în prezent sunt examinate mai multe ipoteze cu privire la sursa de infestare în localitatea respectivă.
Un alt focar în Sărata Galbenă a fost confirmat pe 12 noiembrie. Atunci au fost sacrificați aproape 30 de porci dintr-o gospodărie. Localitatea se află în carantină, fiind instalate filtrele de verificare și dezinfectare a unităților de transport.
Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede printre porci. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt sacrificate, pentru a preveni răspândirea bolii.