Un nou director al SIS a fost aprobat în funcție de către Parlament
-
02 Iunie 2022 15:21
Parlamentul l-a numit, joi, pe Alexandru Musteață în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (S.I.S.) pe un termen de cinci ani.
Răspunzând la întrebările deputaților, acesta a declarat că nu a activat în sistem, dar a făcut cercetări în domeniul securității naționale. Alexandru Musteață a confirmat că deține și cetățenia României și că se va conduce în activitatea sa de jurământul de director al S.I.S. pe care l-a depus în Parlament. În opinia lui Musteață, în cei 30 de ani de activitate instituția a servit mai mult unor grupuri de interese și nu celor ale statului.
Musteață spune că își propune, pentru început, să revizuiască strategia de securitate a Rep. Moldova. Instituția își va propune să contribuie la fortificarea securității cibernetice și rezolvată problema cadrelor.
Potrivit lui Musteață, finanțarea partidelor din afară reprezintă un risc pentru țară, iar corupția este un pericol la adresa securității statului. Nou director spune că este nevoie de revizuirea legii cu privire la Legea S.I.S. în vederea cooperării cu alte instituții și revizuirea statului ofițerilor S.I.S..
„Este nevoie de fortificat, în primul rând, activitatea de securitate cibernetică, or, am fost cu toții martori la mai multe atacuri cibernetice în regiune, inclusiv asupra infrastructurii guvernamentale. (...) Atât SIS cât și Serviciul Tehnologii Informaționale și securitate cibernetică trebuie fortificate. (...) În cadrul SIS există problema ce ține de cadre, de angajarea persoanelor, motivarea lor, menținerea în funcții pe o perioadă mai îndelungată. Este important să inițiem un proces amplu de revizuire a tot ce însemnă sistemul de securitate a Rep. Moldova. Noi avem Concepția securității naționale din 2008 și Strategia securității din 2011. (...) Este un exercițiu comun atât cu Parlamentul, cât și cu Președinția, Guvernul și alte instituții”.
Noul director al S.I.S., Alexandru Musteață are 34 de ani și este originar din orașul Ungheni. E licențiat în științe politice, specializat pe relații internaționale. A făcut studii de master pe specializarea securitate națională; politică și guvernare europeană.
În 2021, a fost numit membru al Comisiei Electorale Centrale. Musteață a fost director al Departamentului buna guvernare al Fundației Soros, activând și în alte funcții. A fost expert afiliat al Centrului privind NATO.
Parlamentul a aprobat azi și demisia lui Alexandru Esaulenco din funcția de director al S.I.S., care a demisionat din funcție, motivând că trece la „un alt loc muncă.”