Un nou contingent al Poliției de Frontieră va fi delegat în teatrul de operațiuni Frontex, în diferite zone operaționale active în interiorul UE

  • 12 Iunie 2023 17:00
Un nou contingent al Poliției de Frontieră va fi delegat în teatrul de operațiuni Frontex, în diferite zone operaționale active în interiorul UE

„Am muncit, muncim și vom continua să muncim cot la cot cu colegii din statele UE și Frontex, the European Border and Coast Guard Agency, pentru o Moldovă și o Europă mai sigură. În ultimul an, o lume întreagă a văzut cât de puternici putem fi când lucrăm împreună”, a scris Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră, într-o postare pe Facebook.

„Astăzi, am avut o discuție cu următorul contingent al Poliției de Frontieră, care, de mâine, va fi delegat în teatrul de operațiuni Frontex în diferite zone operaționale active în interiorul UE și la frontiera externă, inclusiv în cartierul general Frontex din Varșovia. 

Doi polițiști de frontieră și 4 polițiste de frontieră vor activa în cadrul următoarelor operațiuni:

TERRA 2023 la frontiera România – Serbia, frontiera Bulgaria – Turcia, și Lituania – Rusia;

 Operațiunea Puncte Focale Aeriene - Aeroportul Vilnius;

 Operațiunea comună Serbia 2023 - frontiera Serbia – Bulgaria, frontiera Serbia – Ungaria.

 Alți doi polițiști de frontieră, din cadrul corpului de conducere, vor participa prin prisma programului „Staff exchange”, în activități din cadrul aeroportului din Praga și PTF Karasovici, frontiera Croația – Muntenegru.

Ofițerii din Poliția de Frontieră a Republicii Moldova vor oferi consultanță și suport colegilor europeni în domeniul expertizei documentelor de călătorie, profilare și schimb de informații în scopul combaterii fenomenelor conexe criminalității transfrontaliere, totodată contribuind la dezvoltarea componentelor de interoperabilitate și cooperare în contextul rețelei operaționale pentru controlul frontierelor.

Prin participarea noastră în teatrele de operațiuni Frontex, consolidăm relațiile de cooperare cu Frontex și instituțiile de frontieră ale statelor membre ale Uniunii Europene și dezvoltăm abilitățile angajaților noștri de a lucra într-un colectiv multi-etnic și multi-cultural. 

Deși  încă nu suntem membru al UE, prin participarea la aceste operațiuni, îmbunătățim imaginea țării noastre în plan european și consolidăm încrederea partenerilor în capacitățile Poliției de Frontieră de a face parte din sistemul de asigurare a securității frontierei externe a Uniunii Europene. 

Iar rezultatul acestor eforturi se conturează într-un model de cooperare excelentă a unui stat non-UE cu Frontex și cu instituțiile de frontieră ale statelor membre ale Uniunii Europene. 

Noi candidam la rolul de membru cu drepturi depline în familia UE, iar aceasta înseamnă asumarea angajamentului de a face echipă puternică, vie, competentă cu alte state membre ale Uniunii Europene pentru binele întregii comunități.                

Vreau să mulțumesc bordului FRONTEX și dlui Director Executiv, HANS LEIJTENS pentru ajutorul acordat Republicii Moldova în consolidarea capabilităților noastre în domeniul managementului integrat al frontierei de stat.

Anul acesta ofițerii Poliția de Frontieră a Republicii Moldova au participat la 5 operațiuni în diferite teatre de operații sub coordonarea Frontex în Uniunea Europeană și în afara ei (Georgia), inclusiv activități în cadrul Centrului Internațional de Coordonare (ICC)*

* Centrul Internațional de Coordonare (ICC), este instituit în cadrul cartierului general Frontex din Varșovia, Polonia, și care coordonează toate activitățile operaționale din cadrul operațiunilor comune Frontex la frontierele externe UE precum și în țările terțe”, a scris Rosian Vasiloi

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău