Un nou caz de rujeolă a fost înregistrat în Republica Moldova

  • 16 Februarie 18:02
Un nou caz de rujeolă a fost înregistrat în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează despre confirmarea unui caz de rujeolă la o persoană cu vârsta de 47 de ani, din municipiul Chișinău, care a revenit recent dintr-o călătorie în afara țării. Cazul a fost confirmat în rezultatul analizelor efectuate în Laboratorul virusologic al ANSP.

Boala a început cu febră înaltă și tuse, apoi au apărut erupțiile cutanate. La moment, persoana este spitalizată și primește tratamentul corespunzător, se arată într-un comunicat al Agenției Națională pentru Sănătate Publică.

De la începutul anului curent, în țară, au fost înregistrate patru cazuri confirmate de rujeolă, dintre care două de import. Între acestea nu există legătură epidemiologică.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în Regiunea Europeană. În România, a fost declarată epidemie de rujeolă din 06 decembrie 2023, în prezent fiind înregistrate 5238 de cazuri confirmate de rujeolă, inclusiv 6 decese.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii, dar și maturii nevaccinați.

Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE.

Vaccinarea contra rujeolei se efectuează cu vaccinul (ROR), conform Calendarului național de imunizări, prin administrarea a 3 doze: la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani, gratuit. Părinții sunt îndemnați  revadăîmpreună cu medicul de familiecalendarul de vaccinare al copilului În cazul neefectuării vaccinurilor se informeze despre importanța imunizărilor împreună cu medicul de familie, care va consulta și va propune o schemă individuală de vaccinare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău