Un nou caz de rujeolă! Un copil de 5 luni, spitalizat

  • 10 Februarie 12:32
Un nou caz de rujeolă! Un copil de 5 luni, spitalizat

Un caz de rujeolă a fost înregistrat la un copil cu vârsta de 5 luni din municipiul Chișinău, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică într-un comunicat de presă. Potrivit informațiilor, copilul nu a beneficiat de vaccinul ROR (care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), deoarece nu a atins vârsta eligibilă pentru vaccinare, conform Calendarului național de imunizări, transmite Radio Chișinău.

„Cazul este de import, copilul împreună cu părinții aflându-se, în perioada 11.01-24.01.2024, în România. La moment, copilul este spitalizat și primește tratament”, se arată în comunicatul Agenției.

De la începutul anului curent, în Rep. Moldova au fost înregistrate trei cazuri confirmate de rujeolă, dintre care unul de import. Cazurile nu au legătură epidemiologică între ele.

În Republica Moldova, vaccinul ROR este administrat în trei doze, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în Regiunea Europeană, îndeosebi în țările vecine. În România a fost declarată epidemie de rujeolă, în prezent fiind înregistrate peste 4600 de cazuri confirmate de rujeolă, inclusiv șase decese.

Autoritățile în sănătate subliniază că o persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii.

Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare. Vaccinul împotriva rujeolei este sigur și eficient. O singură doză de vaccin este eficientă în proporție de 97% în prevenirea bolii. Vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău