Un nou caz de pestă porcină la Ungheni, în apropierea râului Prut

  • 05 Aprilie 2023 17:30
Un nou caz de pestă porcină la Ungheni, în apropierea râului Prut

Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat la doi mistreți găsiți morți în pădurea din localitatea Valea Mare, raionul Ungheni, în proximitatea râului Prut. Un caz similar a fost anunțat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor săptămâna trecută, transmite IPN.

Potrivit ANSA, în focar se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt introduse măsuri de carantină. Sunt stabilite zona de protecție și zona de supraveghere. De asemenea, se efectuează controlul mișcării animalelor în interiorul țării, screeningul porcilor domestici și populațiilor de mistreți, dezinfecție, deratizare. Mișcarea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea este restricționată.

Totodată, au fost anulate restricțiile instituite în legătură cu confirmarea pestei porcine în localitățile Tomai și Covurlui, raionul Leova, focarele în cauză fiind eradicate.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede printre porci. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt sacrificate pentru a preveni răspândirea bolii.

ANSA mai raportează un focar de rabie la un câine în raionul Soroca, localitatea Baxani. Cadavrul animalului afectat de rabie a fost nimicit, conform procedurilor, iar animalele din localitate au fost supuse vaccinărilor antirabice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău