Un nord-corean a umblat ore întregi prin zona demilitarizată, filmat și declanșând alarme, iar Coreea de Sud nu l-a depistat

  • 23 Februarie 2021 18:58
Un nord-corean a umblat ore întregi prin zona demilitarizată, filmat și declanșând alarme, iar Coreea de Sud nu l-a depistat

Soldații sud-coreeni nu au reușit să depisteze un bărbat nord-coreean care a trecut granița fortificată între Nord și Sud, deși a apărut de opt ori prin fața camerelor de supraveghere și a declanșat alarme, informează BBC, potrivit Digi24.ro.

Armata sud-coreeană a anunțat va folosi această situație pentru a efectua o serie de schimbări necesare.

Bărbatul a trecut frontiera înot prin Marea Japoniei, a ieșit la țărm, a trecut în zona demilitarizată, a mers pe jos cinci kilometri și a petrecut trei ore nedetectat, înainte ca forțele sud-coreene să acționeze, după cea de-a noua apariție pe camerele de supraveghere.

Nu se știe de ce bărbatul nord-coreean a ales o rută atât de periculoasă. La un moment dat, el a trecut printr-un tunel de scurgere aflat în zona demilitarizată despre care armata sud-coreeană nici măcar nu știa că există, relatează agenție de știri Yonhap.

Zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud este una dintre cele mai urmărite și bine păzite din întreaga lume.

O călătorie lungă din Nord în Sud

Cele mai recente detalii provin dintr-un raport realizat de Statul Major al Apărării din Coreea de Sud asupra erorilor de securitate din data de 16 februarie. Autoritățile nu au făcut publică identitatea fugarului.

Nu se știe cu exactitatea unde acesta și-a început călătoria, dar el a venit înot prin Marea Japoniei și ieșit la mal la ora locală 01:15, în apropierea unui observator sud-corean aflat la nord de orașul Goseong. Bărbatul nord-coreean purta un costum de neopren și labe de înot. A ascuns echipamentul sub o piatră și a urmat gardul de sârmă ghimpată de-a lungul plajei. Apoi, acesta a intrat într-un tunel de scurgere și a pătruns în zona demilitarizată.

Bărbatul a mers pe un drum aproximativ cinci kilometri, fără să fie detectat, până la ora 04:16. Atunci a apărut pentru a noua oară pe camerele de supraveghere și a fost observat de soldați.

Militarii sud-coreeni l-au găsit la 07:27 dimineața. Potrivit raportului, fugarul nord-coreean căutase civili pentru a li se preda, pentru că se temea că soldații l-ar putea retrimite în Coreea de Nord.

Care au fost erorile de securitate

Camerele de supraveghere l-au depistat pe bărbat de mai multe ori între 01:05 și 01:38, iar alarmele s-au declanșat de două ori. Nu s-au luat măsuri. Camerele l-au surprins din nou pe de bărbat de trei ori, în jurul orei 04:00, însă nu s-a declanșat nicio alarmă.

Un oficial al armatei coreene a declarat pentru agenția Yonhap că soldatul reponsabil de echipamentul de supraveghere a coastei făcea o serie de ajustări în acel moment și a crezut că alarmele erau o eroare de sistem. 

Prima parte a călătoriei nord-coreeanului este pusă de unele persoane sub semnul întrebării. Există suspiciuni că bărbatul, un civil angajat în industria de pescuit, nu ar fi înotat tocmai din Coreea de Sud, ci că ar fi făcut o parte din călătorie cu barca, având în vedere condițiile dure de iarnă.

Cu toate acestea, Statul Major coreean este de părere că bărbatul a venit în Coreea de Sud înotând, anunțând că avea un costum de neopren în stare bună și că mareea l-ar fi ajutat.

Potrivit unor surse citate de Yonhap, bărbatul și-ar fi exprimat dorința de a fugi din Coreea de Nord și nu au fost descoperite până acum dovezi care să-l lege de activități de spionaj.

În noiembrie, un gimnast a intrat în Coreea de Sud sărind gardurile

Este a doua oară în ultimele patru luni când se ridică semne de întrebare asupra securității din zona demilitarizată. În noiembrie 2020, după ce un fost gimnast a fugit din Coreea de Nord prin zona demilitarizată, sărind garduri, armata coreeană a anunțat că va verifica fiecare senzor.

Incidentul recent a dus la deschiderea unei anchete la adresa Diviziei 22, care se ocupă de securitate în zonă.

De când a preluat puterea, în 2011, conducătorul nord-coreean Kim Jong-un ar fi cerut întărirea securității la graniță cu China și Coreea de Sud, inclusiv prin plantarea mai multor mine. Cu toate acestea, aproximativ 1.000 de oameni fug în fiecare an din Coreea de Nord. Majoritatea trec în China, deși riscă să fie trimiși înapoi dacă sunt prinși.

Traversarea prin zona demilitarizată este periculoasă. Dacă sunt prinși, nord-coreeni ajung într-un centru de detenție, iar dacă sunt condamnați riscă pedepse grele în lagăre de muncă.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău