Un muzeu olandez nu va trebui să restituie un tablou furat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

  • 16 Decembrie 2020 18:00
Un muzeu olandez nu va trebui să restituie un tablou furat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Un muzeu din Țările de Jos nu va fi obligat să restituie o pictură de Wassily Kandinsky moștenitorilor foștilor proprietari evrei, s-a pronunțat miercuri un tribunal din Amsterdam, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Pictura ''Painting with houses'' realizată de Kandinsky în 1909 a aparținut cuplului Lewenstein, de origine evreiască, până în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Tabloul a fost achiziționat în urma unei licitații de Stedelijk Museum din Amsterdam în 1940.

Moștenitorii cuplului Lewenstein au solicitat ca pictura să le fie restituită, însă tribunalul a respins cererea, confirmând o decizie formulată anterior de comitetul olandez pentru restituiri.

Reclamanții au declarat că vor formula apel la hotărâre.

''Dacă hotărârea rămâne în vigoare, politica olandeză de restituire este inexistentă de facto, iar importante obiecte de artă furate probabil că nu vor fi restituite niciodată în Olanda'', a declarat James Palmer, avocatul reclamanților.

Decizia instanței vine la câteva zile după ce o comisie guvernamentală a constatat că politica olandeză privind restituirea obiectelor de artă furate în timpul perioadei naziste are deficiențe majore. Interesul muzeelor care dețin obiectele joacă un rol în deciziile de restituire, care contravin normelor internaționale, notează DPA.

Moștenitorii cuplului Lewenstein revendică totodată un alt tablou de Kandinsky, care se află în prezent în galeria Lenbachhaus din München, Germania.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău