Un muzeu din Chișinău va implementa un proiect european de promovare a turismului arheologic, istoric și cultural

  • 18 Iunie 2020 15:40
Un muzeu din Chișinău va implementa un proiect european de promovare a turismului arheologic, istoric și cultural

Directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, doctorul habilitat în istorie Eugen Sava, a semnat  zilele acestea un acord de parteneriat cu primarul orașului Nessebar din Bulgaria, Nikolay Dimitrov pentru acordarea unui grant în legătură cu proiectul „Pagina de arheologie, istorie și cultură a Mării Negre - ARHICUP”, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, proiectul este finanțat prin Programul operațional comun de cooperare transfrontalieră în cadrul Instrumentului european de vecinătate „Bazinul Mării Negre 2014-2020”, axa prioritară 1.1. „Promovarea comună a afacerilor și antreprenoriatului în domeniul turismului și culturii” și va dura 24 de luni. Parteneri ai Muzeului Național de Istorie a Moldovei în cadrul proiectului sunt Municipalitatea Nessebar din Bulgaria, în calitate de beneficiar principal, și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, România.

Potrivit directorului instituției, obiectivul general al proiectului ARHICUP este promovarea turismului arheologic, istoric și cultural din regiunea Mării Negre prin prezentarea patrimoniului bogat și a moștenirii culturale într-un mod coerent, folosind tehnologii web avansate.

Valoarea totală a proiectului este de 566 400 de euro, iar bugetul Muzeului Național de Istorie a Moldovei este de 102 929 euro / 1 993 972 MDL.

Scopul principal al proiectului este promovarea valorilor culturale în regiunea bazinului Mării Negre. Portalul web care va fi creat, va prezenta modelele 3D ale siturilor arheologice, clădiri, monumente și săpături. Portalul va include, de asemenea, un sistem integrat de bibliotecă, o colecție digitalizată de hărți vechi și un SIG bazat pe WEB pentru georeferențierea obiectelor prezentate. Utilizatorii individuali care doresc să viziteze regiunea și sectorul turistic sunt printre grupurile țintă ale proiectului. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău