Un monument în memoria grănicerului Iacomi Gheorghe va fi edificat în satul Palanca

  • 19 Iulie 2023 14:36
Un monument în memoria grănicerului Iacomi Gheorghe va fi edificat în satul Palanca

Un monument în memoria grănicerului Iacomi Gheorghe va fi edificat în satul Palanca, raionul Ștefan Vodă. Totodată, locația operei comemorative în memoria eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din satul Crihana Veche, raionul Cahul, va fi schimbată, anunță Ministerul Apărării.

O decizie, în acest sens, a fost aprobată, astăzi, 19 iulie, de Executiv.
 
Monumentele vor fi construite conform proiectelor avizate de Ministerul Culturii, iar cheltuielile pentru lucrările de proiectare, executare, edificare a acestora și amenajare a terenurilor aferente vor fi acoperite din donații, sponsorizări și alte surse legale.
 
Opera comemorativă de război din satul Palanca este dedicată grănicerului Iacomi Gheorghe, care în ziua de 26 mai 1918, a fost rănit mortal în timpul misiunii de patrulare a zonei de răspundere de către un grup de persoane, care intenționau să atace pichetul. Prin acțiunea sa, grănicerul Iacomi Gheorghe a salvat viețile a 12 camarazi din Regimentul 5 Grăniceri „Cetatea Albă”.
 
Monumentul din satul Crihana Veche a fost construit în memoria a 240 de locuitori ai satului, care au participat în cel de-al Doilea Război Mondial. 117 dintre ei au decedat pe câmpul de luptă. Acesta urmează a fi instalat pe terenul aferent Muzeului de Istorie și Etnografie din localitate, unde a fost edificat inițial.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău