Un monument donat de cetățenii orașului Hiroshima, lovit de bombardamentul atomic, a fost inaugurat la Chișinău

  • 02 Iunie 2018 15:48
Un monument donat de cetățenii orașului Hiroshima, lovit de bombardamentul atomic, a fost inaugurat la Chișinău

Secretarul de stat Tatiana Molcean a participat astăzi la ceremonia de dezvelire a monumentului „Piatra Păcii”, transmis Republicii Moldova de cetățenii orașului japonez Hiroshima, în cadrul ediției a V-a a festivalului culturii japoneze „Bunkasai – Spiritul Japoniei”.

În alocuțiunea sa Tatiana Molcan a salutat inaugurarea acestui monument la Chișinău, în anul celebrării a 26 ani de la stabilirea relaților diplomatice moldo-nipone, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„Țara noastră este a 37-a națiune din Europa, care va găzdui „Piatra Păcii” în capitala sa și în acest context, am convingerea că amplasarea acesteia în scuarul Universității de Stat din Moldova, în apropierea Fundației pentru relații moldo-japoneze, reprezintă un moment semnificativ pentru propagarea mesajului de pace în rândul generației tinere a țării noastre ”, a menționat diplomatul moldovean.

În încheiere, secretarul de stat a evidențiat că dezvelirea „Pietrei Păcii” și organizarea festivalului „Bunkasai” la Chișinău apropie popoarele noastre, iar Moldova și Japonia își diversifică relațiile bilaterale prin împărtășirea de valori democratice, valori culturale, valori educaționale, care se înscriu an de an în istoria noastră comună.

Monumentul a fost inaugurat în cadrul ediției a V-a a festivalului culturii japoneze „Bunkasai – Spiritul Japoniei”. Timp de cinci ani, echipa organizatorică  familiarizează vizitatorii cu civilizația și cultura japoneză prin intermediul tradițiilor, obiceiurilor, artei specifice nipone.

Inițiativa „Stone for Peace” („Piatra Păcii”) este desfășurată de către asociația cu aceeași denumire din orașul Hiroshima. Scopul asociației constă în aducerea unei pietre comemorative din orașul Hiroshima în capitalele țărilor lumii. La etapa actuală, autoritățile din peste 100 de state au acceptat „Stone for Peace” („Piatra Păcii”), care sunt expuse în muzee, parcuri sau alte zone publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău