Un moldovean din raionul Strășeni s-a alăturat Legiuni internaționale a lui Zelenski: „Deși rușii au făcut astfel de atrocități și cu alte ocazii, acum în Ucraina le fac deschis, nu se mai ascund”

  • 22 Martie 2023 10:43
Un moldovean din raionul Strășeni s-a alăturat Legiuni internaționale a lui Zelenski: „Deși rușii au făcut astfel de atrocități și cu alte ocazii, acum în Ucraina le fac deschis, nu se mai ascund”

​Echipa HotNews.ro a stat de vorbă la Kiev cu doi membri ai Legiunii Internaționale din Ucraina, unul moldovean și unul georgian, pentru a afla cum se văd, prin ochii acestora, războiul dar și problemele din țările de origine provocate de ruși.

De ce s-ar înrola un moldovean în așa-numita „Legiune Internațională pentru Apărarea Ucrainei”? Dacă stai de vorbă cu Sergiu Pănuș, de 54 de ani, din raionul Strășeni, care s-a alăturat forțelor armate ucrainene în urmă cu opt luni, afli că, în realitate, un veteran al războiului din Transnistria ar avea toate motivele din lume să vrea să lupte din nou cu rușii.

„Situația e tensionată în Republica Moldova pentru că sunt mulți care nu au de gând să lase lumea de pe bucățica asta de pământ să trăiască liniștită. Dar timpul a arătat, după 30 de ani, că lucrurile nu mai pot merge așa”, spune hotărât Sergiu Pănuș, pe care l-am întâlnit într-o friguroasă zi de început de martie într-un spital din Kiev, unde se afla la recuperare medicală, după ce în Bahmut suferise o contuzie la cap, de la explozia unei mine.

Moldoveanul ne-a spus că în tinerețe a fost în Afganistan, ca militar în termen, pe vremea URSS, iar apoi și-a apărat țara, adică Republica Moldova, în războiul din Transnistria din 1992. Acum era în Ucraina, implicat într-un alt război declanșat de Rusia.

„Sunt de profesie cercetaș, am participat la mai multe operațiuni speciale despre care nu pot să vorbesc. Și asta pentru eu nu mă protejez doar pe mine, dar mai am nepoți, copii…”

Ce face totuși un cercetaș din Legiunea Internațională din Ucraina? Sergiu Pănuș nu ne dă prea multe detalii, dar spune că activitatea acesta poate însemna mai multe lucruri: „să culegi informații din teritoriul inamic, să iei prizonieri, să împuști, să arunci un pod în aer și așa mai departe”.

Deși a mai participat la două războaie, legionarul moldovean este de părere că „cel din Ucraina este diferit prin numărul mare al victimelor civile, femei, copii, bătrâni”.

„Eu așa ceva nu am mai văzut în viață”, se confesează Pănuș care mai adaugă că „deși rușii au făcut astfel de atrocități și cu alte ocazii, amu le fac deschis, nu le mai fac pe ascuns”.

Întrebat dacă în 2023 se poate întâmpla în Transnistria ce s-a întâmplat în 1992, legionarul este convins să acest lucru ar fi posibil „dar noi nu vom permite acest lucru”.

Pe 2 martie 1992, forțele separatiste, pro-ruse, din Transnistria au atacat posturile de poliție a Chișinăului, declanșând conflictul transnistrean. Președintele de atunci al Moldovei, Mircea Snegur, a autorizat intervenția militară. Războiul s-a încheiat cu înghețarea conflictului transnistrean și intrarea pe teritoriul Moldovei a forțelor rusești așa-numite de „menținere a păcii”.

Pănuș nu este singurul moldovean care luptă acum cu rușii pe frontul ucrainean. Iar legionarii din Moldova, care ar fi în număr peste 300, sunt foarte activi, inclusiv când vine vorba despre ceea ce se întâmplă la ei în țară.

Continuarea citiți aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău