Un micuț rover produs în Ungaria, specializat în căutarea apei, a atras atenția NASA

  • 16 Februarie 2021 16:35
Un micuț rover produs în Ungaria, specializat în căutarea apei, a atras atenția NASA

Un rover miniatural, care cântărește mai puțin decât o pungă de zahăr și este conceput pentru explorarea suprafeței selenare, a atras atenția NASA și ar putea să fie trimis pe Lună în căutarea apei, conform inventatorilor săi ungari, transmite marți Reuters, citat de Agerpres.

Denumit după o celebră rasă de câini din Ungaria, roverul Puli este o platformă cu costuri reduse, fiind conceput pentru a transporta diferite încărcături. Pe acest rover poate fi instalat detectorul de apă înghețată ce a câștigat în 2020 premiul "Honey, I Shrunk the NASA Payload" (Dragă, am micșorat încărcătura NASA - referire la titlul unei celebre comedii despre un inventator trăsnit "Honey, I Shrunk the kids"), în cadrul unei competiții pentru stimularea inventicii organizată de Agenția spațială americană. 

Cântărind mai puțin de 400 de grame, obiectivul acestui instrument este de a căuta depozitele selenare de apă înghețată prin identificarea și cartografierea conținutului subteran de hidrogen din solul selenar.

"Acest instrument compară diferitele niveluri de energie din spectrul radiației de fundal pentru a găsi apă", susține Matyas Hazadi, șeful echipei de ingineri de la Puli Space Technologies Ltd, din Budapesta, compania care a dezvoltat acest rover și instrumentul de căutare a apei.

Observatorul Stratosferic al NASA SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy - un Boeing 747SP modificat pentru transportarea unui telescop ce realizează observații din stratosferă) a confirmat anul trecut existența apei pe Lună - și implicit a unei potențiale surse de combustibil pentru rachete, dar și de rehidratare și producere a oxigenului. 

Roverul are patru roți care se pot învârti independent una de cealaltă și poate escalada pante de până la 45 de grade. Prototipul acestui mini-rover a fost testat pe teren similar celui selenar în Hawaii și Maroc.

Susținută de NASA prin fonduri pentru dezvoltare și inovație, compania ungară se așteaptă ca roverul pe care l-a conceput să ajungă pe Lună la orizontul anului viitor, conform Reuters.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău