Un Memorandum de Înțelegere privind protecția calității în sectorul viti-vinicol a fost semnat la Chișinău (FOTO)

  • 17 Iulie 2018 14:38
Un Memorandum de Înțelegere privind protecția calității în sectorul viti-vinicol a fost semnat la Chișinău (FOTO)

Un Memorandum de Înțelegere privind protecția calității în sectorul viti-vinicol a fost semnat astăzi la Chișinău de către Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin și Șeful Inspectoratului Central pentru Protecția Calității și Reprimarea Fraudelor Produselor Agroalimentare din Italia, Vaccari Stefano.

Documentul, menit să pună în aplicare legislația Uniunii Europene în domeniul viticulturii și vinificației, prevede cooperare pe parcursul a trei ani, în procesul de prevenire a încălcărilor în procesul de producere și comercializare a produselor vitivinicole.

Potrivit Directorului Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, memorandumul va duce la schimburi de experiență între vinificatorii italieni și cei din R. Moldova.

„Preluarea bunelor practici în ceea ce privește dezvoltarea și asigurarea calității, mai ales în ceea ce privește indicațiile geografice și denumirile de origine, ca noi să avem un sistem de asigurare a calității credibil pe piețele externe, și mai ales pe piețele europene. 45% din vinurile noastre sunt expertate pe piețele unde semnele de calitate sunt foarte solicitate de consumatori.

Colaborarea în baza Acordului de Înțelegere ne-ar permite să dezvoltăm noi proiecte în cadrul UE destinate profesionalizării sectorului vitivinicol, pe teme ce țin de indicațiile georgrafice și trasabilitatea producției. Al treilea moment important se referă la respectarea indicaților georgrafice  și denumirilor de origine.

Odată cu semnarea Acordului de Asociere, facem eforturi foarte mari pentru a dezvolta piețele și trebuie să respectăm indicațiile georgrafice și denumirile de origine controlată ale altor state”, spune  Gheorghe Arpentin.

Creat în toamna lui 2013, Oficiul Național al Viei și Vinului din R.Moldova implementează politica statului în sectorul vitivinicol, inclusiv promovarea brandului de țară pentru vinurile moldovenești în străinătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău