Un membru CSM care a judecat tineri în comisariate în aprilie 2009, promovat la Curtea de Apel Chișinău
-
23 Septembrie 2018 15:15
Judecătorul Anatolie Galben, care a ajuns în atenția publică datorită faptului că a examinat în comisariate mai multe demersuri de aplicare a arestului preventiv pe numele tinerilor care au protestat la 7 aprilie 2009, a fost promovat, recent la Curtea de Apel Chișinău.
Decretul a fost semnat de președintele Igor Dodon la 19 septembrie, iar două zile mai târziu, a fost publicat în Monitorul Oficial, menționează Anticoruptie.md
La sfârșitul lunii iulie 2018, Anatolie Galben a câștigat concursul pentru funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău, cu votul colegilor săi din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din care face parte de la sfârșitul anului trecut.
Tot în luna iulie curent, Anatolie Galben a fost numit membru al Comisiei de Etică de pe lângă CSM, comisie care emite recomandări pentru judecători cu referire la dilemele sau problemele ce țin de interpretarea și aplicarea prevederilor Codului de etică și conduită profesională a judecătorilor.
În timpul evenimentelor din aprilie 2009, Anatolie Galben a examinat 33 de demersuri ale procurorilor de aplicare a măsurilor preventive în privința protestatarilor și a admis nouă dintre acestea, arată raportul Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea cauzelor și consecințelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009.
Spre deosebire de alți colegi care au eliberat mandate de arestare în comisariatele de poliție, Anatolie Galben nu a fost sancționat de CSM. În 2013, lui Anatolie Galben i-a fost aplicată sancțiunea disciplinară sub formă de avertisment „pentru încălcarea drepturilor și libertăților garantate de CtEDO și reglementate de legislația națională”.
Și în 2014, lui Anatolie Galben i-a fost aplicată aceeași sancțiune. Magistratul a fost avertizat după ce a emis o încheiere într-un dosar penal în care era vizat Anatolie Stipuleac, reprezentat atunci de avocata Ana Ursache. Apărătoarea a fost înlăturată din ședință după ce procurorul a obiectat că ea nu are mandat de reprezentare a clientului său. În replică, Ana Ursachi a anunțat că mandatul se află în cauza penală în care era vizat bărbatul. Anatolie Galben, printr-o încheiere, a eliminat-o pe avocată din proces. Atunci, procedura disciplinară a fost intentată de către Dumitru Visterniceanu, membru al CSM.
În 2015, Anatolie Galben a fost protagonistul unei ample anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice despre judecătorii respinși de la promovare de șeful statului, pe motiv că ar avea probleme de integritate. În 2014, Nicolae Timofti, fostul președinte al Republicii Moldova, a respins candidatura lui Anatolie Galben pentru reconfirmare în funcția de judecător de drept comun.
„Datele indicate în avizul de verificare al SIS vizează încălcarea de către judecător a principiului imparțialității în cadrul examinării unor dosare și trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunțate de către acesta (...). CSM a scăpat din vedere unele circumstanțe care trebuie să fie luate în calcul și coroborate cu statutul judecătorului”, se arată în nota trimisă la Consiliu. În iunie, membrii CSM au înaintat repetat candidatura lui Galben, iar șeful statului a fost nevoit, conform procedurii, să o accepte.