Un medicament destinat persoanelor cu diabet zaharat de tip II, va fi compensat în proporție de 50%

  • 25 Octombrie 2022 12:12
Un medicament destinat persoanelor cu diabet zaharat de tip II, va fi compensat în proporție de 50%

Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) a luat decizia ca lista medicamentelor compensate să fie completată cu un preparat de clasă absolut nouă destinat persoanelor cu diabet zaharat de tip II cu denumirea comună internațională Dapagliflozinum, anunță ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Medicamentul conține inhibitori specifici și este indicat pentru tratamentul de primă linie a persoanelor care au concomitent diabet zaharat de tip II și insuficiență cardiacă, iar utilizarea lui îndepărtează transferul pe insulină.
 
Costul medicamentului va fi compensat în proporție de 50% din fondurile de AOAM.
 
Dapagliflozinum aparține unei clase noi de preparate care conțin inhibitori specifici, utilizați în tratamentul diabetului zaharat. Totodată, medicamentul este recomandat de Comisia de specialitate în domeniul endocrinologiei a Ministerului Sănătății, fiind indicat pentru tratamentul de primă linie al persoanelor care au concomitent diabet zaharat de tip II și insuficiență cardiacă.
 
Conform estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), circa zece mii de pacienți cu boli cronice vor beneficia de dapagliflozinum, pentru compensarea căruia din fondurile AOAM urmează să fie alocate anual 40 de milioane de lei.
 
Totodată, Consiliul pentru medicamente compensate a anunțat, în cadrul ședinței din 21 octombrie, că a finalizat evaluarea dosarelor privind includerea altor 11 denumiri comune internaționale (DCI) de preparate în lista medicamentelor compensate: cinci DCI pentru tratamentul diferitor tipuri de cancer și șase DCI indicate în tratamentul bolilor, precum schizofrenie, epilepsie, astm bronșic, bronhopneumopatie cronică obstructivă, angină pectorală, hipertensiune arterială.
 
Decizia privind includerea medicamentelor în lista celor compensate urmează să fie luată după ce CNAM va negocia cu operatorii economici prețurile de producător, în scopul acoperirii cheltuielilor necesare din fondurile AOAM. Completarea listei medicamentelor compensate are loc prin aprobarea unui ordin comun al ministrului Sănătății și directorului general al CNAM.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
0,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
0
Tue
0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău