Un medic de familie bate alarma: În maximum o lună, medicina primară nu va activa. Vrem protejare, nu infectare

  • 26 Aprilie 2020 14:04
Un medic de familie bate alarma: În maximum o lună, medicina primară nu va activa. Vrem protejare, nu infectare

Un medic de familie denunță intenția autorităților de prelevare a probelor pentru testarea COVID-19 la domiciliu de către medicii de familie. Lilia Calancea, scrie pe pagina sa de Facebook, că această acțiune va pune în pericol și mai mult sănătatea lucrătorilor medicali din R. Moldova și cere echipamente de protecție speciale pentru colectarea probelor.

"Activez în calitate de medic de familie. Sunt dezamagită și furioasă. Lucrătorii medicali din serviciu AMU și Spitalicesc infectați, acum vine rândul Medicinii Primare. Nu știu de unde s-au INSPIRAT cei de sus, dar de luni echipa medicinii primare (medicii de familie/asis.med) sunt obligați să colecteze la domiciliu probele pentru COVID -19. Celor ce au hotărât așa, eu vă ofer "echipamentul de protecție" pe care îl propuneți (masca, mănuși, halatul de unica folosința, vizier, botoșeii) pentru a colecta testul la COVID-19. Însăși colectarea probelor din orofaringe și nazofaringe provoacă strănut și tuse la unii pacienți. In toată țările europene lucrătorii medicali ce colectează probele sunt echipați cu echipamentele de protecție SPECIALE ce protejează, dar la noi....Nu s-a luat în considerație că cea mai mare parte a lucrătorilor medicali din medicina primară sunt PENSIONARI? Cred că în maxim 1 luna medicina primară nu va mai activa. Vorbind cu alți colegi din mai multe localități de luni vor fi depuse cereri de eliberare. Sper ca cei implicați în gestionarea pandemiei să revizuiască organizarea și modalitatea de testare la COVID19. Luați măcar exemplul INDIEI de colectare”, a scris ea pe pagina sa de Facebook în mesajul întitulat „Vrem protejare, nu infectare!”

Și fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, a atenționează asupra riscului de contaminare a medicilor, odată cu începerea colectării probelor la domiciliu, fără echipamente corespunzătoare.

„Până astăzi 835 lucrători din sistemul sănătății sunt infectați cu coronavirus și 4 au decedat. Fiecare al 3-lea pacient este lucrător medical. Republica Moldova e prima în lume la infectarea personalului medical! Pe acest fon ministerul planifică prelevarea probelor pentru testarea COVID19 la domiciliu de către asistentele medicale ale medicului de familie. Instruite teoretic rapid și scurt la distanța, fără a deține abilitați practice pentru așa procedură, dotate cu echipamente de protecție necorespunzătoare, care vor fi îmbrăcate/dezbrăcate în condiții necorespunzătoare, majoritatea din ele de vârsta pensionară, vor fi supuse unui risc major de infectare… În SUA Departamentul de Stat al Securității Muncii și Administrării Sănătății a clasificat procedura de prelevare a probei din naso-/orofaringe în categoria cu cel mai înalt risc de infectare cu COVID19, în rând cu intubarea pacienților în reanimare. Și voi o trimiteți să facă așa procedură pe tanti Dusea de 75 ani din Gavănoasa? Vă sunt puțini cei 835 infectați? Doriți să-i triplați cu orice scop?”, a scrie Ala Nimerenco pe pagina sa de Facebook.

Autoritățile nu au reacționat, deocamdată, la aceste declarații.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău