Un masacru cu 800 de morți ar fi avut loc în biserica din Etiopia unde s-ar afla Chivotul Legământului
-
24 Februarie 2021 13:33
Aproximativ 800 de oameni ar fi fost uciși într-un masacru care a avut loc la o biserică creștină din Axum, provincia Tigray, Etiopia, unde credincioșii cred că se află obiectul biblic Chivotul Legământului, informează The Independent, transmite DIGI24.ro.
Biserica Sfânta Maria din Sion, cea mai mare biserică creștină din Etiopia, ar fi devenit un refugiu pentru oamenii din regiunea Tigray care căutau adăpost și încercau să scape de războiul civil, precizează sursa citată.
Biserica ar fi fost asediată la finalul anului trecut, în timpul luptelor dintre forțele guvernamentale și miliția rebelă, rezultatul fiind sute de morți, însă situația a fost făcută publică abia acum.
Pe măsură ce regiunea Tigray reia legăturile cu lumea exterioară, un diacon care susține că a fost martor la atrocități și urmările lor a povestit ce s-a întâmplat în ultima săptămână a lunii noiembrie din 2020.
Bărbatul spune că a adunat cărți de identitate ale victimelor și că a ajutat la înmormântările făcute în gropi comune. Diaconul a vorbit cu Associated Press sub condiția anonimității, pentru că rămas în Axum, și a spus că 800 de oameni au fost uciși. "Dacă ne îndreptăm spre zonele rurale, situația e mai gravă", a adăugat bărbatul.
O parte dintre cei uciși erau credincioși care veniseră la biserică pentru a apăra Chivotul Legământului.
Ce este Chivotul Legământului
Chivotul Legământului este un cufăr auriu construit din lemn despre care se spune în Vechiul Testament că ar găzdui cele două tablete de piatră cu Cele 10 porunci.
Biserica Ortodoxă etiopiană Tewahedo susține că deține Chivotul Legământului în Axum, provincia Tigray. Obiectul ar fi păzit într-o trezorerie de lângă Biserica Sfânta Maria din Sion. Este cea mai cunoscută biserică din țară, fiind construită inițial în timpul domniei lui Ezana, primul conducător creștin al Regatului Axum, în secolul patru. Ea a fost reconstruită de mai multe ori de-a lungul timpului.
Nu se cunoșteau multe informații despre atrocitățile din Tigray, deoarece provincia este izolată de restul Africii și de restul lumii.
Premierul etiopian Abiy Ahmed, care a câștigat prețul Nobel pentru pace în 2019, după rezolvarea conflictului vechi dintre țara sa și Eritrea, a anunțat că au loc lupte în provincia Tigray, dar în acea perioadă toată atenția era asupra alegerilor prezidențiale din SUA.
Ahmed acuză forțele regionale din Tigray, ai căror lideri au dominat Etiopia aproape 30 de ani, că au atacat soldații etiopieni. Conducătorii din Tigray au spus că a fost vorba despre legitimă apărare, după luni întregi de tensiuni.
În timp ce mai multe state încearcă să ajungă în Tigray, pentru a investiga presupusele atrocități ale ambelor părți și a preda ajutoare milioanelor de oameni înfometați, premierul Ahmed a respins orice "ingerință" externă.
Guvernul din Etiopia și-a anunțat victoria în conflictul din Tigray la finalul lunii noiembrie și a anunțat că nu a fost ucis niciun civil. Autoritățile neagă prezența în zonă a mii de soldați din Eritrea, un dușman vechi al conducătorilor din Tigray.
Potrivit diaconului, crimele continuă. Bărbatul susține că a ajutat la îngroparea a trei oameni săptămâna trecută.