Un lot de vaccinuri anti-COVID, blocat pe Aeroportul Internațional Chișinău. Unde urmau să fie transportate? (DISINFO)

  • 13 Martie 2021 14:32
Un lot de vaccinuri anti-COVID, blocat pe Aeroportul Internațional Chișinău. Unde urmau să fie transportate? (DISINFO)

Reprezentanții regiunii separatiste transnistrene cer „asistență” în livrarea fără obstacole a 5.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V. Lotul de vaccinuri este blocat pe Aeroportul Intrernațional Chișinău încă din 5 martie. Acest fapt a ieșit la iveală după ce Disinfo.md a intrat în posesia unor scrisori din partea reprezentantului Tiraspolului pe probleme politice, din regiunea transnistreană, Vitalie Ignatiev. Scrisorile diplomatului erau destinate Olgăi Cebotari, viceprim-ministru pentru Reintegrare, dar judecând după cele scrise, diplomatul a primit refuz.

”Potrivit informațiilor primite de departamentul meu, în data de 5 martie 2021, în jurul orei 00.30, o încărcătură umanitară din Federația Rusă, care conține aproximativ 5.000 de doze de vaccinanti-coronavirus Sputnik V este programată să sosească pe aeroportul din Chișinău. Încărcătura este destinată companiei „OOO Medin” , se spune în scriscoarea lui Ignatiev, adresată Olgăi Chebotari (4 martie 2021), se arată în materialul realizat de DISINFO.MD. 

Reprezentantul regiunii separatiste cere de asemenea părții moldovenești să „ajute la asigurarea livrării nestingherite a vaccinului”. La dispoziția Disinfo.md nu există nicio scrisoare în care Olga Cebotari i-ar oferi un răspuns lui Ignatiev, dar judecând după următoarea scrisoare a diplomatului, Chișinăul a fost acuzat de un „set de obstacole insurmontabile și cerințe birocratice” pentru livrarea vaccinului rusesc.

„Restricțiile birocratice impuse de autoritățile moldovenești sunt politizate și vor împiedica cooperarea eficientă în combaterea răspândirii pandemiei COVID-19. […] Barierele administrative și juridice pe care le-ați enumerat fac ca livrarea umanitară a vaccinurilor să fie practic imposibilă”, scrie Ignatiev.

Jurnaliștii Disinfo.md au contactat-o pe Olga Cebotari, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, pentru a afla dacă s-a ajuns la un consens în această situație și ce a împiedicat furnizarea ajutorului umanitar în regiunea separatistă prin Moldova. Aceasta nu a răspuns însă apelurilor de la redacție.

Până acum nici Biroul politice reintegrare, condus de Olga Cebotari, nici Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu au reacționat.

Totodata, deputatul din partea fracțiunii parlamentare Platforma Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc în cadrul ședinței plenare din 12 martie 2021, a comunicat despre faptul că în această săptămână, pe Aeroporul Internațional Chișinău a fost blocat un lot de vaccinuri destinate pentru a fi transportate în regiunea Transnistreană. A fost solicitată mai multă informație din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a cărui reprezentant era prezent la ședința plenară. Întrebarea însă a rămas fără răspuns până la ora actuală.

Disinfo.md a scris săptămâna trecută despre schemele dubioase de livrare a vaccinului rusesc în Moldova. Articolul se referă la crearea condițiilor favorabile pentru achiziționarea și înregistrarea vaccinului rusesc în Moldova. Potrivit Disinfo.md, acest proces este susținut și favorizat de Igor Dodon și de președintele Parlamentului Zinaida Grecianîi care a convocat membrii guvernului pentru a discuta problema achiziționării de urgență a unui milion de vaccinuri de la Compania Națională de Medicină de Asigurări și a fondurilor de rezervă de stat. La întâlnire a participat și Olga Cebotar, viceprim-ministru pentru Reintegrare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău