Un laborator de testare a apei, solului și a plantelor va fi deschis în Republica Moldova

  • 23 Martie 2017 09:26
Un laborator de testare a apei, solului și a plantelor va fi deschis în Republica Moldova

Un laborator de testare a apei, solului și a plantelor, conform standardelor europene, va fi deschis în Moldova cu susținerea financiară a Programului Rural de Reziliență Economico-Climatică incluzivă (IFAD), care propune un grant de 95 de mii de dolari pentru dotările cu echipament performant pentru analize expres.

În țară există în jur 20 de laboratoare care testează probe de sol, apă și plante, dar în majoritatea cazurilor metodele de analiză aplicate nu corespund standardelor impuse de UE, ceea ce nu permite validarea rezultatelor de laborator atunci când producția agricolă este destinată exportului.

Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD, Victor Roșca, a declarat pentru IPN că IFAD este în căutarea beneficiarului de grant, iar dosarele pot fi depuse până la finele anului curent.

Victor Roșca a spus că un agricultor va putea duce o probă de sol la laborator sau specialiștii de la laborator vor pleca în teren să preia probe și în baza analizelor se vor face recomandări privind tipurile de îngrășământ care trebuie utilizate și în ce cantități. „Știu foarte mulți producători agricoli care astăzi sunt nevoiți să trimită probele de sol în Olanda, Germania, în Franța pentru testări. Un laborator de acest gen în Moldova ar simplifica lucrurile”, a spus Victor Roșca.

Și înainte de irigare, apa trebuie supusă verificărilor. Foarte mulți producători agricoli insistă pe utilizarea apelor subterane pentru irigare, dar în multe zone apele subterane au un nivel de salinitate ridicat, a comunicat directorul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD.

Producătorul va putea expedia electronic la laborator și imagini cu plantele afectate de boală ca mai apoi specialiștii să-i comunice tipul de afecțiune. Sau va putea prezenta pentru verificări, ca să se depisteze agentul patogen din sol care duce la îmbolnăvire.

Laboratorul va fi la autogestionare, câștigând bani din serviciile prestate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău