Un importator polonez este interesat să dubleze cantitățile de fructe achiziționate în Republica Moldova
-
13 August 19:45
Cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Dapol, un importator din Polonia, de pe piața Bronisze, a inițiat colaborarea cu producătorii de fructe din Republica Moldova. După ce a început cu câteva camioane de struguri de masă în 2022, Dapol a importat peste 700 de tone de prune și struguri din Republica Moldova în 2023, transmite MOLDPRES.
Proiectul USAID „Competitivitate și Reziliență Rurală” a organizat în această lună o misiune pentru compania Dapol. Reprezentanții companiei au vizitat livezi ale producătorilor de fructe din țara noastră, după care importatorul a anunțat că intenționează să dubleze cantitățile de prune și struguri achiziționate în acest sezon.
Cerințele pentru produsele importate includ ambalaje corespunzătoare, certificări conform cerințelor UE și standarde de calitate ridicate.
„Aceasta este o oportunitate excelentă pentru exportatorii de fructe din Moldova de a-și consolida prezența pe piața poloneză și de a-și extinde exporturile”, explică USAID.
USAID susține că va continua să acorde sprijin producătorilor de fructe din Moldova pentru a contribui la sporirea calității și extinderea geografiei exporturilor.
Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața Uniunii Europene.
„Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere, în anul 2021 au fost livrate în UE în jur de o mie de tone, pe când în 2023 producătorii au exportat circa 11 mii tone. Totodată, a crescut exportul de prune, de circa două ori pe piața UE (de la 27 mii tone în anul 2021, s-a ajuns la 55 mii de tone în anul 2023). O creștere semnificativă s-a înregistrat și la exportul de struguri, viticultorii reușind să exporte circa 25 mii tone, în comparație cu 17 mii tone în anul 2021”, potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Consolidarea poziției Republicii Moldova pe piața europeană se datorează și deciziei UE de a suspenda taxele și cotele de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană.