Un implant cerebral cu inteligență artificială ar putea ajuta persoanele paralizate să controleze tehnologiile de asistență

  • 08 Aprilie 2019 17:33
Un implant cerebral cu inteligență artificială ar putea ajuta persoanele paralizate să controleze tehnologiile de asistență

Un dispozitiv dezvoltat în Australia, care folosește inteligența artificială (AI) pentru a veni în ajutorul persoanelor cu forme severe de paralizie dependente de tehnologii de asistență controlată, a primit luni aprobarea pentru un prim test efectuat pe oameni, relatează Xinhua, potrivit Agerpres.

Programată să se desfășoare la Royal Melbourne Hospital, testarea dispozitivului denumit Stentrode, de mărimea unei agrafe de birou, presupune implantarea acestuia în cortexul motor al subiecților - porțiunea din creier care controlează mișcarea.

În cadrul testelor, la care au primit autorizație de participare cinci pacienți, se speră că implantul va putea recepționa semnale cerebrale pe care apoi le va transmite unui computer.

"Dacă aceste teste vor putea crea o interfață funcțională creier-computer, vor oferi persoanelor cu astfel de leziuni și afecțiuni posibilitatea să comunice - iar acest lucru va fi minunat", a spus Peter Mitchell, cercetător principal în cadrul Royal Melbourne Hospital.

"În particular, persoanele care suferă de boala neuronilor motori, precum și alți pacienți cu forme severe de paralizie, vor putea beneficia de unele avantaje, cum ar fi posibilitatea de a controla un mouse sau o tastatură prin intermediul acestui dispozitiv. Acest lucru va reda oamenilor un mic grad de independență".

Creatorul implantului, profesorul asociat Thomas Oxley, care este și directorul executiv al companiei Synchron, cea care finanțează testarea dispozitivului, spune că această tehnologie are la bază înregistrarea semnalelor cerebrale prin intermediul implantului, decodate apoi prin intermediul inteligenței artificiale și transmise către un computer.

''Aceste semnale pot fi folosite pentru a controla tehnologii de asistență precum computerul, trimiterea de mesaje tip text, mediul inteligent, dispozitive de asistare a mobilității, care ajută la realizarea sarcinilor zilnice doar cu ajutorul gândirii și a unui soft special pentru controlul direct'', a explicat Oxley.

Dispozitivul poate contribui la dezvoltarea unei biotehnologii mai prietenoase pentru pacienți cu afecțiuni neurologice și la o mai bună înțelegere a modalității în care creierul funcționează în general, a adăugat Oxley.

Testele sunt prevăzute a începe la mijlocul anului 2019. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău