Un grup de veterani intenționează să demoleze monumentul lui Lenin din Chișinău

  • 12 Iulie 2013 11:35
Un grup de veterani intenționează să demoleze monumentul lui Lenin din Chișinău

Un grup de cetățeni, majoritatea veterani ai războiului de la Nistru din 1992, au anunțat că intenționează să demoleze monumentul liderului bolșevic Vladimir Lenin de pe teritoriul centrului expozițional Moldexpo din Chișinău.

Ei le-au cerut autorităților publice să le asigure accesul la monument și să mențină ordinea publică pentru a evita altercațiile.

Acțiunea de demolare ar urma să aibă loc pe 20 aprilie, cu două zile înainte de aniversarea fostului lider bolșevic, a anunțat astăzi unul din liderii grupului, Valeriu Ciobanu. El a precizat că echipa de demolatori este deja pregătiă, iar alte detalii cu privire la această acțiune vor fi făcute publice peste o săptămână.

Monumentul ar urma să fie distrus pentru a nu mai servi drept idol pentru tânăra generație, potrivit unui alt membru al grupului, Veaceslav Erlan.

Membrii grupului de inițiativă spun că au anunțat Primăria municipiului Chișinău și Ministerul Afacerilor Interne despre intenția lor și au cerut să fie asigurată ordinea publică, pentru a fi evitate altercațiile.

Pe de altă parte, șeful servicului de presă al Primăriei Capitalei, Vadim Brânzaniuc a precizat o astfel de cerere nu a fost încă depusă.

Potrivit reprezentantului Ministerului Culturii, Sergiu Ciocan, niciun monument al lui Lenin nu este înregistrat în registrul monumentelor ocrotite de stat și este la latitudinea autorităților locale să decidă dacă statuile acestui urmează sau nu a fi demontate. El a subliniat însă că monumentele care propagă ideologia comuniste, urmau a fi distruse încă în 1991.

Mai multe monumente ale lui Lenin au fost demolate după prăbușirea puterii sovietice, dar încă cel puțin 13 statui ale acestui există în localitățile din Republica Moldova.  Joi, autoritățile de la Anenii Noi ar urmă să decidă demontarea monumentului lui Lenin din acest oraș, un proiect de hotărâre fiind inclus pe agenda consiliului local.

Cu câțiva ani în urmă autoritățile comuniste locale de la Bălți, au încercat să reinstalaze monumentul lui Lenin în centrul orașului. Intenția le-a fost dată peste cap de protestele unui mic grup de cetățeni în frunte cu fostul deținut politic Gheorghe Briceag care a amenințat că își va da foc în cazul în  va fi dezvelită statuia liderului bolșevic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău