Un grup de tineri, printre care și scriitorul, Dumitru Crudu, protestează zilnic în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău împotriva războiului din Ucraina

  • 19 Martie 13:08
Un grup de tineri, printre care și scriitorul, Dumitru Crudu, protestează zilnic în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău împotriva războiului din Ucraina

De la începutul războiului în Ucraina, un grup de tineri, printre care și scriitorul, Dumitru Crudu, protestează zilnic în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Printre claxoanele șoferilor care salutau manifestanții împotriva războiului, Ina Guțu, reporter Radio Chișinău a reușit aseară să discute cu tinerii din fața Ambasadei și relatează.

Inițiatoarea protestului și cea care a obținut autorizația de a manifesta pașnic în fața Ambasadei Ruse la Chișinău este Diana Mazurova, vorbitoare de limbă rusă. Ea a spus pentru Radio Chișinău că ”Războiul nu ar trebui să devină o obișnuință....

Cu timpul, oamenilor, din păcate, li se pare că războiul este ceva banal. Noi ieșim în stradă pentru ca aceste acțiuni din Ucraina să nu fie date uitării, pentru a uni oamenii. Mulți și locuitori ai Moldovei dar și ai Ucrainei trec pe aici prin fața ambasadei și simt această susținere a noastră, simt că suntem unitari și toți oamenii care sunt împotriva războiului așteaptă această zi când războiul se va termina”.

Cu o pancartă pe care se poate citi ”Cu poporul ucrainean până la victorie”, Anton este printre cei care protestează și el în fiecare zi.

”Este oribil ceea ce se întâmplă. E ceva ce trebuie să oprim fiecare. Orice voce contează. Da, noi trebuie să protestăm pentru că ne vizează pe noi, pe moldoveni, pe cei care trăim aici”.

Printre protestatari l-am întâlnit și pe Sașa, refugiat din Kiev. El ne-a spus că cel mai important lucru pe care ar putea să-l facă acum personal, aflându-se în Moldova, nu în țara proprie, este să se alăture celor gândesc la fel pentru a atrage atenția tuturor la ceea ce se întâmplă în Ucraina...

Asta se întâmplă în toate țările, în toate capitalele, oamenii ies în stradă și dau de înțeles întregii lumi că Ucraina nu este singură, toți ne susțin iar aceasta susținere nu se epuizează, nu slăbește”.

Acest război este unul nedrept, este un război absurd, care nu ar trebui să aibă loc asemănător celui de-al Doilea Război Mondial ca grozăvie, susține scriitorul Dumitru Crudu, care protestează de la începutul războiului, zilnic, în fața Ambasadei Ruse:

”Am venit cu o pancartă pe care este inscripționat ”Putin este Hitler”. O afișez de fiecare dată când pot. Mesajul pe care îl transmit este că Putin este un nou Hitler al vremurilor noastre. Un Hitler sângeros, un Hitler inuman. Un Hitler diabolic. Era încă de la începuturi astfel dar lumea abia acum îi vede adevărata față. Este un Hitler care trebuie pur și simplu oprit și judecat pentru crime de război. Este un criminal de război”.

Republica Moldova trebuie să învețe lecții importante din ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, consideră scriitorul și dramaturgul Dumitru Crudu.

”Republica Moldova poate să învețe că pericolul imperialist persistă permanent și că am putea să fim înghiți, în orice clipă, de imperiul rusesc dacă nu vom rezista, dacă nu ne vom mobiliza și dacă nu vom face nimic pentru a ne apăra țara și demnitatea. Singura soluție pe care o văd eu în viitor ar fi ca Rep. Moldova să încerce să se apropie de Uniunea Europeană și România și poate salvarea ar fi în Unirea cu România.

Ar trebui să înțelegem că ucrainenii ne apără acum pe noi și probabil ar trebui să le fim recunoscători iar dacă, la un moment dat și vom fi admiși în UE asta se va întâmpla doar datorită Ucrainei, mai crede scriitorul.

Interviul integral cu scriitorul Dumitru Crudu poate fi ascultat sâmbătă, începând cu ora 15, la Radio Chișinău, în cadrul emisiunii ”Oamenii Cetății”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
34,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Wed
22
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău