Un grup de tineri lucrează la dezvoltarea unui prototip care să susțină persoanele vârstnice
-
15 Martie 18:38
Un grup de tineri lucrează la dezvoltarea unui prototip, aplicație sau dispozitiv, care să susțină persoanele vârstnice în ameliorarea sentimentului de singurătate și facilitarea comunicării între generații. Totodată, prototipul trebuie să crească abilitățile digitale ale persoanelor în vârstă, precum și participarea la activitățile din comunitate.
Evenimentul dedicat inovațiilor IT pentru vârstnici este organizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova), în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Echipa care va impresiona juriul cu cea mai inovativă și prietenoasă soluție adaptată nevoilor vârstnicilor va primi un premiu de 15000 de dolari pentru dezvoltarea proiectului, transmite IPN.
Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Karina Nersesyan, a menționat că soluțiile pe care tinerii le vor identifica pe parcursul a trei zile trebuie să fie aplicabile. „Pe viitor noi o să ajungem cu o definiție foarte bună anume pentru persoanele care se consideră avea o vârstă mai mare, anume pentru familiile lor, pentru comunitate, cât și pentru țara întreagă, a adăugat Karina Nersesyan.
Aliona Cristei, analistă de programe UNFPA Moldova, a menționat că doar o treime din vârstnici au oportunități pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă în Republica Moldova. Studiile arată că persoanele vârstnice care utilizează internetul și tehnologiile digitale se implică mai activ la viața comunității, sunt mai informați și au o viață mai bună. 20% din vârstnicii au menționat că s-au confrunta și au avut sentimente de singurătate și depresie. Analista și-a exprimat regretul că doar 2% dintre vârstnici se implică activ în activități de învățare pe parcursul vieții.
Secretara de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt, a comunicat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a dat startul unui nou program de granturi pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă. Toate organizațiile interesate sunt invitate să aplice până pe 8 aprilie cu oferte de organizare a activităților culturale, sportive și altor activități care să sporească participarea vârstnicilor în viața comunității.
Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, Doina Nistor, a spus că provocarea pe care o avem astăzi este una universală – de a pune tehnologiile să lucreze pentru oameni, ca le facă viața mai bună. Putem să învățăm în permanență și întotdeauna să ne dezvoltăm și aceasta o putem face cu ajutorul tehnologiilor.
În cadrul evenimentul au fost prezenți și reprezentanții Universității Vârstei a 3-a și Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova. Aceștia au mărturisit că anterior fugea de tehnologii, dar acum merg pe direcția progresului. Deși sunt mai stângaci cu tehnologiile informaționale, înțeleg că asta este realitate și că progresul tehnic nu poate fi oprit.
Evenimentul „Tineri pentru vârstnici: Hackathon împotriva singurătății” va ține până pe 17 martie, când va fi organizată și o ceremonie de premiere.