Un grup de părinți cere modificarea legislației cu privire la vaccinarea obligatorie
-
06 Februarie 2013 13:18
Un grup de părinți solicită modificarea legislației cu privire la vaccinarea obligatorie, care le interzice copiilor nevaccinați accesul în instituțiile de învățământ.
În cadrul unei conferințe de presă, au fost prezentate, miercuri, 6 februarie, câteva cazuri de reacții post-vaccinale grave, care au afectat sănătatea copiilor vaccinați. Pe de altă parte, autoritățile asigură că vaccinurile administrate sunt de cea mai înaltă calitate.
Părinții se plâng de calitatea proastă a vaccinurilor și de faptul că, înainte de vaccinare, copiii nu au trecut un examen medical. În consecință, unii au avut reacții complicate post-vaccinale. Una dintre mamele care a ieșit la conferință, Ina Gânu, a povestit că fetița ei, în vârstă de 10 luni, a rîmas cu invaliditate de gradul întâi, după ce i-a fost vaccinată. Pentru reabilitarea copilului, femeia are acum nevoie de aproape 50 de mii de dolari, ca să treacă un curs de tratament în străinătate.
Și alți părinți s-au plâns că sănătatea copiilor a fost afectată, în urma vaccinării. Ei spun că au refuzat vaccinurile ulterioare, dar acum copiii nu sunt admiși în școli și grădinițe.
În replică, șeful Centrului de Profilaxie Specifică, Anatol Melnic, a declarat că vaciinurile administrate în Republica Moldova corespunde standardelor în vigoare.
Avocatul Parlamentar pentru drepturile copiilor, Tamara Plămădeală, a declarat că va înainta Parlamentului, în aproximativ 2 săptămâni, o inițiativă de modificare a legislației referitoare la vaccinarea obligatorie.
Pe 22 ianuarie, Curtea Constituțională a respins o sesizare a Centrului pentru Drepturile Omului privind vaccinarea obligatorie. Astfel, Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice a rămas în vigoare, iar copiii nevaccinați nu pot fi admiși în grădinițe, școli sau tabere de odihnă.