Un grup de părinți a cerut ca vaccinul Gardasil să nu fie obligatoriu pentru fetele de 10 ani

  • 30 Iulie 2019 15:02
Un grup de părinți a cerut ca vaccinul Gardasil să nu fie obligatoriu pentru fetele de 10 ani

Un grup de părinți, reprezentanți ai societății civile și juriști din R.Moldova și România, a cerut, marți, 30 iunie, Ministerului Sănătății de la Chișinău, să abandoneze ideea de a introduce vaccinul Gardasil cu titlul de obligatoriu pentru fetițele de 10 ani.

Ei afirmă că acest vaccin ar fi periculos pentru viața și sănătatea fetelor și ar afecta pe termen lung fertilitatea lor.
 
Responsabili din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică neagă aceste acuzații și susțin că vaccinul este inofensiv și eficient în combaterea cancerului de col uterin.
 
Vaccinul Gardasil este utilizat ca metodă de prevenire a cancerului de col uterin, provocat de virusul papiloma uman (HPV) care se transmite pe cale sexuală. Ministerul Sănătății intenționează să introducă acest vaccin în lista celor obligatorii pentru fetițe de la vârsta de 10 ani. Președintele Centrului independent de informare, medicul Natalia Șalari, a remarcat că vaccinul acoperă doar patru tulpini ale virusului din totalul de câteva sute, pentru care vaccinul nu este eficient.
 
Natalia Șalari a menționat că, potrivit unor studii internaționale, Gardasil generează multiple reacții adverse grave, cum ar fi infertilitatea, diverse dizabilități sau chiar decese.
 
La rândul său, președintele asociației Planeta Curată, Alexandru Covalschi, a remarcat faptul că în spațiul nostru informational se vorbește doar despre beneficiile acestui vaccin, dar părinții ar trebuie să fie informați și referitor la efectele adverse pe care acesta le-ar putea produce.
 
În replică, directorul general al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că necesitatea aplicării vaccinului Gardasil nu poate fi contestată. El a calificat argumentele aduse de adversarii aplicării vaccinului Gardasil drept falsuri. Nicolae Furtună a adus exemplul Australiei, țară în care vaccinarea împotriva cancerului de col uterin este obligatorie și care și-a propus eradicarea acestei boli până 2040.
 
El a comparat vaccinarea împotriva cancerului de col uterin cu cea împotriva hepatitei B, subliniind că în anii ”90 ai secolului trecut în Republica Moldova erau foarte multe cazuri de îmbolnăvire cu hepatită, în timp ce în prezent numărul de cazuri înregistrate este infim.
 
Vaccinul Gardasil a început să fie folosit în Republica Moldova din anul 2016. Pe parcursul anului trecut aproximativ 10 mii de fetițe au fost vaccinate. Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin este obligatorie în mai multe state cum ar fi Australia, țara de origine a Gardasil-ului.
 
Alte țări, între care și Japonia au renunțat să recomande acest vaccin, din cauza unor posibile efecte adverse.
 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău