Un grup de ONG-uri solicită stabilirea datei alegerilor parlamentare noi la Hâncești
-
19 Decembrie 2019 12:37
Organizațiile membre ale Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte își exprimă îngrijorarea în legătură cu ignorarea de către Comisia Electorală Centrală a atribuțiilor pe subiectul stabilirii datei alegerilor parlamentare noi, în circumscripția uninominală Hâncești.
ONG-urile dezaprobă și tergiversarea adoptării de către Parlament a hotărârii privind demisia deputatului democrat Alexandru Botnari, ales în circumscripția dată în urma alegerilor parlamentare din februarie, transmite IPN.
Într-un apel public, ONG-urile atrag atenția asupra necesității asigurării previzibilității procesului electoral atât pentru alegători, cât și pentru potențiali concurenți electorali. „Considerăm că toți actorii procesului electoral: cetățeni, potențiali concurenți, organele electorale, observatorii civici sunt în drept de a dispune de șanse egale și timp suficient în pregătirea eventualei implicări”, se spune în apel.
Organizațiile insistă ca membrii CEC, în mod urgent, să se întrunească și să stabilească data desfășurării alegerilor parlamentare noi în circumscripția uninominală numărul 38 în limita termenelor stabilite de lege, 5 februarie – 5 martie 2020.
Deputatul Alexandru Botnari a fost ales primar al municipiului Hâncești în urma turului doi a alegerilor locale din 3 noiembrie, iar mandatul său a fost validat de către judecătoria Hâncești la 5 noiembrie. Ulterior, acesta a depus cererea de demisie din funcția de deputat la 5 decembrie, în ultima zi prevăzută de lege, iar potrivit explicațiilor Curții Constituționale, mandatul deputatului a încetat de drept la 5 decembrie, fără a fi necesare alte condiții de formă. Astfel, toate procedurile legate de incompatibilitatea lui Alexandru Botnari urmau să se finalizeze în cadrul celor 30 de zile, termen care a expirat la 5 decembrie, se spune în apel.
Organizațiile menționează că, având la bază precedentul regretabil cu privire la stabilirea întârziată a datei alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie, sunt suspiciuni rezonabile că atât CEC, cât și Parlamentul tergiversează nejustificat stabilirea alegerilor parlamentare noi pentru Hâncești.
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este constituită din circa 40 de organizații neguvernamentale. Printre acestea – ADEPT, Centrul Contact, Promo-LEX, CNTM, CIJ, API, APEL etc.