Un grup de experți a evaluat cooperarea economică a UE cu R. Moldova pentru anii 2014-2020

  • 18 Februarie 2022 14:18
Un grup de experți a evaluat cooperarea economică a UE cu R. Moldova pentru anii 2014-2020

La Chișinău a fost prezentat Raportul de evaluare a cooperării Uniunii Europene cu Republica Moldova, pe anii 2014-2020.

Documentul, făcut public în această săptămână, a fost realizat de o echipă de evaluatori independenți contractați de către Comisia Europeană, transmite MOLDPRES.

Ministerul Finanțelor, care a facilitat și coordonat la nivel național implicarea autorităților centrale în acest proces, a punctat importanța unui dialog deschis și participativ cu toate părțile implicate. „În special, este vorba de recomandările expuse în raport, care vor servi drept călăuză pentru procesul de acordare a asistenței europene în perioada ce urmează și vor permite utilizarea mai eficientă a fondurilor de asistență puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Exercițiul de evaluare a derulat începând cu anul 2020”, indică instituția.

În total, pe parcursul anilor 2014-2020, potrivit raportului, din suma planificată de un miliard de euro, UE a acordat asistență în valoare de cca 489 de milioane de euro (din programele bilaterale, de cooperare transfrontalieră și regionale, inclusiv asistență macrofinanciară), fiind lider absolut la capitolul asistenței financiare nerambursabile în Republica Moldova. 

„Evaluarea în cauză a identificat progresele, provocările, lecțiile învățate, dar și a trasat recomandări pentru intervențiile ulterioare ale UE pentru R. Moldova. Raportul în cauză oferă o imagine de ansamblu a portofoliului de asistența externă destinată țării noastre în șase sectoare prioritare și identificarea principalelor realizări și provocări la aceste capitole, evaluând în ce măsură asistența UE a fost eficientă și relevantă pentru necesitățile naționale și coerentă cu obiectivele politicii pe termen lung ale UE, în special, cu Acordul de Asociere”, susține Ministerul Finanțelor.

Potrivit sursei citate, autoritățile naționale au ținut să-și exprime gratitudinea pentru asistența UE, care reprezintă o sursă importantă pentru implementarea proiectelor de infrastructură, un suport pentru elaborarea politicilor în toate domeniile în contextul armonizării cu acquis-ul comunitar al UE, și nu în ultimul rând, o oportunitate pentru fortificarea capacităților instituționale ale autorităților publice. 

Comisia Europeană, Delegația Uniunii Europene la Chișinău și autoritățile naționale urmează să propună măsuri pentru realizarea recomandărilor înaintate de echipa de experți, având în vedere procesul de programare al asistenței externe al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, transpus prin Planul Indicativ Multianual 2021-2027, precum și în contextul Strategiei europene comune de cooperare pentru dezvoltare pentru R. Moldova și Planurilor Anuale de Acțiuni ce urmează a fi aprobate la nivelul UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău