Un grup de 19 eurodeputați protestează împotriva legii privind limba ucraineană

  • 26 Octombrie 2018 19:27
Un grup de 19 eurodeputați protestează împotriva legii privind limba ucraineană

Un grup de 19 membri ai Parlamentului European au trimis o scrisoare deschisă președintelui Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), Andrii Parubîi, în care își exprimă îngrijorarea față de legea privind limba ucraineană, transmite vineri MTI.

Scrisoarea a fost semnată de eurodeputații ungari din Fidesz, de eurodeputați de etnie maghiară din țări vecine Ungariei, precum și de doi europarlamentari români și de alți doi bulgari.

Parlamentul ucrainean a aprobat la 4 octombrie în prima lectură proiectul de lege privind limba ucraineană, documentul reprezentând în forma actuală o mare lovitură împotriva minorităților naționale, inclusiv împotriva românilor din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia.

Pe 6 noiembrie, acest proiect de lege ar urma să fie votat într-o a doua lectură, cu eventuale modificări, dar observatorii nu se așteaptă la schimbări semnificative în favoarea minorităților.

În scrisoarea respectivă, cei 19 europarlamentari amintesc de obligațiile asumate de Ucraina, în cadrul acordurilor internaționale, cu privire la respectarea drepturilor minorităților.

Mai mult, ei propun prezentarea legii respective Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (mai cunoscută drept Comisia de la Veneția, structură din cadrul Consiliului Europei) în vederea exprimării unei opinii înaintea votului final.

În același timp, eurodeputata ungară Andrea Bocskor, originară din regiunea Transcarpatia din Ucraina, a trimis o scrisoare pentru a-l informa pe președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în care susține că legea respectivă încalcă drepturile minorităților. Ea cere Bruxelles-ului să monitorizeze procesul legislativ și să determine Ucraina să respecte drepturile fundamentale ale omului și să se consulte cu organizațiile minorităților etnice și cu instituțiile internaționale cu privire la noile legi ce afectează minoritățile.

Proiectul de lege privind limba ucraineană menține cotele în audiovizual: emisiunile în alte limbi decât ucraineana nu pot depăși un anumit procentaj din transmisiunile în direct (10-20%), precum și articolul 7 din noua lege a educației, care limitează dreptul la studii în limba maternă, împotriva căruia au protestat românii din Ucraina, dar și state ca Ungaria, România, Bulgaria etc.

Parlamentul de la Kiev a adoptat anul trecut controversata lege ucraineană a educației, care a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina și extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educației. Conform acestei legi, studiul în învățământul secundar și superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educația în limbile minorităților este disponibilă doar în grădinițe și școli primare.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău