Un grandios meting PRO-Europa, dar nu peste o Mare Adunare Națională (Jurnal de Chișinău)

  • 05 Noiembrie 2013 10:22
Un grandios meting PRO-Europa, dar nu peste o Mare Adunare Națională (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 5 NOIEMBRIE

Adevărul scrie despre ce au însemnat pentru noi cei patru ani de Parteneriat Estic. Bani, încurajare, vizibilitate sau implicarea oficialilor europeni în reglementarea conflictului transnistrean sunt câteva dintre rezultatele celor peste patru ani ai aflării țării noastre în cadrul Parteneriatului Estic, o inițiativă a Uniunii Europene destinată țărilor din fosta Uniune Sovietică. Din 1991, UE a alocat țării noastre peste un miliard de euro, subliniază publicația. De când suntem în cadrul Parteneriatului Estic, suportul financiar a crescut însă considerabil, de la un an la altul. Bunăoară, din 2009 și până în 2012 am primit ca suport bugetar peste 120 de milioane de euro.

Tinerii din Republica Moldova vor putea beneficia de burse europene de studii în egală măsură cu cei din UE, mai notează Adevărul. Moldovenii vor putea aplica de la anul pentru bursele Erasmus Plus, care va avea un buget sporit și va fi deschis unei mai mari categorii de Programul finanțat de Comisia Europeană. Acesta va fi disponibil inclusiv pentru cele șase țări ale Parteneriatului Estic: Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina.

Igor Casu se refera în editorialul sau din Adevărul la mitingul din 3 noiembrie. Acesta a strălucit, potrivit autorului, pentru că politicul a fost lasat în umbră. Totodată autorul scrie că lipsa din lista vorbitorilor a premierului Iurie Leancă, a președintelui Parlamentului Igor Corman și a ministrului de Externe, Natalia Gherman nu e explicabilă. În altă ordine de idei, a fost un miting exemplar, care a transmis un mesaj clar atât părții indecise a societății în ceea ce privește integrarea europeană, cât și prietenilor și neprietenilor noștri din străinătate, conchide editorialistul.

Ziarul Național remarcă în ediția sa electronică faptul că fostul premier Ion Sturza, care de obicei critică guvernarea de la Chișinău, a ținut să-i felicite pe liderii Coaliției pentru buna organizare a Adunării „Pentru Moldova! Pro Europa”, la care au participat peste 100 de mii de oameni. Potrivit lui Ion Sturza, mitingul din Piața Marii Adunări Naționale a ridicat foarte mult ștacheta așteptărilor. „Este o responsabilitate enormă, pe care nu trebuie s-o ratăm. Sper că a văzut și „clovnul” Rogozin, cel mai eficient agent al integrării europene a Republicii Moldova”, a punctat fostul premier.

Un grandios meting PRO-Europa, dar nu peste o Mare Adunare Națională, comentează Jurnal de Chișinău evenimentul de duminică. Reporterul Jurnalului de Chișinău a surprins discuțiile dintre oamenii adunați în grupuri. Unul dintre aceștia susține că abia atunci când „va gusta” din ceea ce înseamnă Uniunea Europeană va ști cu siguranță dacă este adeptul acestui proiect integraționist. Au venit pentru a asculta ce se vorbește de la tribună și să „cântărească”. Cel mai mare obstacol în calea integrării europene a RM este lipsa culturii politice atât a cetățenilor simpli, cât și a clasei politice, mai susțin oamenii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:9,26 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău