Un general rus îl acuză pe Putin că vrea să provoace un război cu Ucraina și îi cere să se preocupe de problemele reale ale Rusiei
-
07 Februarie 2022 13:52
Generalul rus în rezervă Leonid Ivașov, fost responsabil cu cooperarea externă in Ministerul Apărării (1996-2001), în prezent șeful unei asociații a ofițerilor din întreaga Rusie, îi cere președintelui Vladimir Putin să se preocupe de problemele reale ale Rusiei ori să-și dea demisia și "să renunțe la politica criminală de provocare a unui război" în Ucraina, într-un apel adresat public șefului statului și poporului rus, în care se opune transformării conflictului legat de Ucraina în confruntări militare pe scară largă între Moscova și țara vecină, relatează Deutsche Welle în limba rusă citat de Agerpres.
"Încercările de a face pe cineva prin ultimatumuri și amenințări cu recurgerea la forță să iubească Federația Rusă și conducerea rusă sunt lipsite de sens și extrem de periculoase", se menționează în apelul postat pe site-ul organizației de ofițeri încă din 31 ianuarie, dar care a intrat în atenția mass-media abia duminică, 6 februarie.
Eventuala utilizare a forței militare de către Moscova împotriva Ucrainei va pune sub semnul întrebării însăși existența Rusiei ca stat, va învrăjbi pentru totdeauna popoarele celor două țări și va duce la moartea a zeci de mii de oameni, se menționează în text, care afirmă că acutizarea tensiunilor legate de Ucraina "are un caracter artificial și meschin pentru unele forțe", inclusiv din Federația Rusă.
În acest caz, Rusia se va confrunta cu "sancțiuni extrem de severe" și se va transforma "într-o țară paria pe arena internațională", se subliniază în apelul semnat de Leonid Ivașov, considerat de unii analiști apropiat de unele cercuri din cadrul Statului Major al armatei ruse.
Liderul "Adunării ofițerilor din întreaga Rusie" consideră că există amenințări la adresa Federației Ruse, dar că acestea nu sunt critice. Principala amenințare pentru Rusia este de ordin intern, afirmă Leonid Ivașov, care s-a exprimat în repetate rânduri de pe poziții ultraconservatoare (național-patriotice), notează DW.
Evocând nerecunoașterea anexării Crimeii de către comunitatea internațională, generalul (r.) apreciază că politica externă a Rusiei este falimentară, iar cea internă lipsită de atractivitate.
Tensiunile între Rusia și Occident s-au amplificat în ultimele luni. Din a doua jumătate a anului 2021, Federația Rusă a desfășurat peste 100.000 de militari în Crimeea anexată și în apropiere de granița cu Ucraina, explicând această mobilizare prin exerciții militare. Liderii occidentali se tem că Moscova se pregătește să atace țara vecină.
Kremlinul neagă orice intenție în acest sens și acuză Occidentul că furnizează armament Ucrainei și efectuează manevre în apropierea granițelor ruse. Occidentul cere Moscovei să-și retragă trupele de la frontiera ucraineană, amenințând cu sancțiuni dure în cazul unui atac.