Un general american avertizează despre riscul unui război cu China în 2025

  • 28 Ianuarie 2023 09:55
Un general american avertizează despre riscul unui război cu China în 2025

Un general american a avertizat despre riscul ridicat de război cu China în 2025 - cel mai probabil în jurul Taiwanului - și-a îndemnat pe ofițerii săi să fie pregătiți pentru luptă din acest an, relatează Agerpres.

„Sper că mă înșel. Instinctul meu îmi spune că vom lupta în 2025", a scris generalul forțelor aeriene Michael Minihan într-o notă internă, a cărei autenticitate a fost confirmată vineri de Pentagon pentru AFP.

Președintele Xi Jinping "are atât o echipă, un motiv, cât și o oportunitate pentru 2025", a estimat militarul, subliniind că alegerile din Taiwan din 2024 îi vor oferi liderului chinez un "motiv" să acționeze.

Cursa pentru Casa Albă, prevăzută în același an, va oferi Chinei o "Americă distrasă", a mai apreciat el.

Această notă lansează un apel trupelor sale să se antreneze pentru luptă, inclusiv să meargă la standuri pentru a trage în ținte. Generalul îi invită să "vizeze capetele".

În august, China a efectuat importante exerciții militare în jurul Taiwanului, o demonstrație de forță fără precedent, ca represalii la vizita pe insulă a lui Nancy Pelosi, la acea dată președinta Camerei Reprezentanților a Statelor Unite.

China consideră că insula, cu o populație de 24 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale care încă nu s-a reunit cu restul teritoriului său după încheierea războiului civil chinez în 1949.

Aceasta observă cu nemulțumire apropierea insistentă în ultimii ani dintre autoritățile taiwaneze și Statele Unite care de câteva decenii furnizează insulei un sprijin militar împotriva Beijingului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău