Un fostul președinte brazilian va fi judecat pentru corupție

  • 21 Septembrie 2016 16:06
Un fostul președinte brazilian va fi judecat pentru corupție

Fostul președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva va fi judecat pentru corupție în dosarul Petrobras, judecătorul Sergio Moro acceptând marți capetele de acuzare împotriva lui formulate de parchet săptămâna trecută, scrie Agerpres.

"Din cauza existenței indiciilor suficiente de responsabilitate, accept denunțul" parchetului care îl vizează pe ex-președintele (2003-2010) de stânga pentru "corupție și spălare de bani", a explicat judecătorul Moro într-un document distribuit presei.

Procurorii care instrumentează dosarul Petrobras l-au acuzat la 14 septembrie pe Lula că a fost "beneficiarul direct" al plății de către grupul BTP OAS a sumei de 3,7 milioane de reali (1,1 milion de dolari la cursul actual).

Acuzarea susține că OAS i-a vărsat în cont lui Lula "o parte din sumele încasate ilicit în momentul acordării unor contracte prin licitații trucate către Petrobras", puternica companie de stat braziliană.

Gigantul BTP ar fi acordat aceste avantaje în natură, "prin cumpărarea, personalizarea și decorarea" unui apartament triplex în stațiunea balneară Guaruja.

Lula, care vărsase un avans pentru cumpărarea acestui apartament aflat în construcție înainte de a renunța la el, contestă oficial că ar fi proprietarul de fapt al acestuia, așa cum este acuzat.

Soția fostului președinte, Maria Leticia, și alte șase persoane între care Leo Pinheiro, fostul manager al OAS, și președintele Institutului Lula, Paulo Okamoto, sunt și ei inculpați.

Lula este vizat de trei anchete în cadrul scandalului Petrobras, o afacere care a costat peste două miliarde de dolari această renumită companie braziliană și de care au beneficiat zeci de politicieni din diverse partide, antreprenori ai BTP și directori ai Petrobras.

El a fost deja inculpat la 29 iulie pentru tentativă de obstrucționare a justiției de către Tribunalul suprem federal (STF).

Lula a contraatacat joia trecută, după ce fusese acuzat de parchet, declarându-se victima unui complot al "elitelor", în continuarea "loviturii de stat" împotriva președintei Dilma Rousseff, destituită de Senat la 1 septembrie pentru manipularea conturilor publice.

"Ca într-un foileton, ei au creat un epilog: l-au ales pe (Michel) Temer, au destituit-o pe Dilma Rousseff și acum vor să distrugă viața politică a lui Lula", clamase fostul președinte, căruia formațiunea din care face parte, Partidul Muncitorilor (PT), i-a solicitat să candideze din nou la președinția Braziliei în 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău