Un fost judecător va fi cercetat penal pentru pronunțarea unei sentințe ilegale

  • 15 Noiembrie 2016 11:41
Un fost judecător va fi cercetat penal pentru pronunțarea unei sentințe ilegale

Procurorul general interimar, Eduard Harunjen, a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii la pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere a unui fost judecător din cadrul Judecătoriei sectorului Râșcani.

Acesta ar fi pronunțat cu bună-știință o sentință contrară legii și și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu, ambele infracțiuni soldate cu urmări grave, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de Procuratura Generală se menționează că la instigarea unui grup de cetățeni ai Federației Ruse, mai mulți reprezentanți ai organelor de drept din municipiul Chișinău, printre care polițiști, procurori, avocați și judecători, au fabricat o cauză penală pentru a investiga o infracțiune deosebit de gravă, comisă pe teritoriul Rusiei. Potrivit procurorilor, este vorba despre sustragerea, prin înșelăciune, a peste 30 de milioane de dolari de la o companie de stat din Federația Rusă. Pornirea acestei cauze penale a fost absolut ilegală, în condițiile în care infracțiunea a fost comisă pe teritoriul altui stat și nu a existat o cerere din partea autorităților competente ale acestui stat pentru inițierea dosarului în Republica Moldova.

În luna iulie 2011, primind pentru examinare această cauză penală, respectivul magistrat a soluționat-o într-o singură ședință, pronunțând în aceeași zi sentința de condamnare în privința a trei persoane, două dintre care din Federația Rusă, anunțați în căutare. Ultimilor, magistratul le-a aplicat pedepse vădit mai blânde decât prevede legislația.

Astfel, magistratul a examinat dosarul în lipsa părților vătămate și fără a se expune asupra necesității încasării de la inculpați a prejudiciului de peste 30 de milioane dolari cauzat prin infracțiune, expediind sentința în privința fugarilor pentru executare organelor nerecunoscute ale autoproclamatei republici nistrene.

Potrivit procurorilor, reprezentanții organelor de drept din municipiul Chișinău au acționat în complicitate cu anumite persoane din Federația Rusă pentru a se evita răspunderea acestora în fața justiției din statul în care s-a comis crima deosebit de gravă.

Respectivul proces penal a fost declanșat de procurori ca urmare a actului de autosesizare vizând presupusele acțiuni ilicite ale judecătorului, iar odată eliberat acordul CSM, procurorul general interimar urmează să pornească în privința magistratului vizat urmărirea penală.

Acest judecător figurează printre cei 15 actuali și foști magistrați cercetați penal pentru implicarea în spălarea miliardelor de dolari din Federația Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău