Un fost gardian nazist în vârstă de 93 de ani va fi judecat pentru moartea a peste 5.000 de persoane

  • 17 Octombrie 2019 19:02
Un fost gardian nazist în vârstă de 93 de ani va fi judecat pentru moartea a peste 5.000 de persoane

Un fost gardian de la un lagăr de concentrare german a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a contribuit la moartea a mii de persoane, informează CNN, citat de digi24.

Bărbatul în vârstă de 93 de ani, denumit Bruno D., va apărea în fața unui tribunal din Hamburg pentru contribuția pe care a avut-o în uciderea a 5.230 de persoane, după ce s-a alăturat forțelor SS (Schutzstaffel) în perioada august 1944-aprilie 1945.

Potrivit acuzării, bărbatul a susținut uciderea crudă a mii de persoane în lagărul Stutthof din Polonia.

Prizonierii din Stutthof au fost uciși împușcați în ceafă, otrăviți cu gazul Zyklon B sau prin înfometare sau privarea de medicamente, potrivit informațiilor din instanță.

Acuzatul ar putea fi considerat complice la crime, pentru că a împiedicat evadările, revoltele sau salvarea prizonierilor, a spus un purtător de cuvânt al tribunalului din Hamburg.

În ciuda vârstei înaintate, bărbatul de 93 de ani va fi judecat de un tribunal pentru minori deoarece avea 17 ani când s-a înrolat în trupele SS drept gardian în lagăr.

Bruno D. va fi prezent în instanță doar două ore în fiecare zi, din cauza vârstei tale înaintate.

Stutthof a fost un lagăr de concentrare nazist și de exterminare localizat la 35 de kilometri de Danzig - acum Gdansk, în Polonia.

Lagărul a fost stabilit în 1939 și a găzduit 115.000 de prizonieri, dintre care jumătate au murit între gardurile sale. Se estimează că 6 milioane de evrei au murit în lagărele de concentrare naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

sursa: digi24

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău