Un fost eurodeputat a fost arestat într-un scandal de corupție în Parlamentul European. Este implicată o „țară din Golf”

  • 09 Decembrie 2022 16:23
Un fost eurodeputat a fost arestat într-un scandal de corupție în Parlamentul European. Este implicată o „țară din Golf”

Patru persoane, printre care un fost eurodeputat, au fost arestate vineri în Belgia în cadrul unei anchete privind fapte de corupție în Parlamentul European legate de o ''țară din Golf'', a anunțat Parchetul belgian, transmit Agerpres.

Parchetul nu a precizat care este respectiva țară, dar, potrivit publicațiilor belgiene Le Soir și Knack, este vorba despre Qatar. Aceste publicații mai menționează că ancheta care investighează posibile fapte de corupție, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional a fost inițiată în iulie,  transmit Agerpres.

''Timp de mai multe luni, investigațiile poliției judiciare au condus la suspiciunea că un stat din Golf a încercat să influențeze deciziile economice și politice ale Parlamentului European'', precizează Parchetul belgian.

Conform acestuia, faptele de corupție ar fi constat în ''plata unor sume de bani substanțiale și oferirea de cadouri importante unor persoane cu poziție politică sau strategică importantă în Parlamentul European''.

În cadrul anchetei au fost efectuate vineri 16 percheziții la Bruxelles, care au vizat inclusiv consilieri parlamentari din Parlamentul European, și au fost arestate patru persoane, printre care și un fost eurodeputat.

Parchetul nu precizează identitatea acestora, dar aceleași publicații belgiene afirmă că au fost arestați fostul eurodeputat socialist italian Pier Antonio Panzeri (europarlamentar între anii 2004 și 2019), fostul președinte al Confederației Europene a Sindicatelor, Luca Visentini, un asistent parlamentar și un lobbist, dar numele ultimilor doi nu sunt menționate. Toți urmează să fie interogați în cursul zilei.

În urma perchezițiilor, mai precizează Parchetul belgian, au fost confiscate echipamente informatice, telefoane mobile și circa 600.000 de euro bani cash.

Potrivit ziariștilor belgieni, o sumă de circa o jumătate de milion de euro a fost găsită la domiciliul lui Panzeri, care în prezent este președinte al asociației Fight Impunity, a cărei activitate este axată pe combaterea impunității în cazul încălcărilor grave ale drepturilor omului și al crimelor împotriva umanității

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău