Un fost comandant al grupării paramilitare ruse Wagner a fugit în Norvegia

  • 16 Ianuarie 2023 18:00
Un fost comandant al grupării paramilitare ruse Wagner a fugit în Norvegia

Un fost comandant al grupării paramilitare ruse Wagner a fugit din Rusia în Norvegia trecând clandestin granița sub lătratul câinilor grănicerilor și focurilor de armă trase din spate de agenții de frontieră ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), spune el într-o înregistrare video difuzată de un site anti-Kremlin, transmite Agerpres.

„Alergam, alergam și iar alergam pe un teren înghețat până când am ajuns în prima localitate (norvegiană) și am cerut ajutor'', afirmă în înregistrare fostul comandant Andrei Medvedev, relatează luni agenția EFE.

Conform declarației sale difuzate de organizația rusă Gulagu.net pe Telegram, acest fost comandant din gruparea Wagner a reușit să fugă din Rusia pe 12 ianuarie, traversând frontiera către Norvegia în apropierea localității de graniță Nikel, în regiunea Murmansk.

El s-a adresat apoi forțelor de securitate norvegiene și a cerut azil politic și protecție internațională în Norvegia, fiind apoi transferat într-un centru din capitala Oslo destinat persoanelor care au încălcat legislația privind trecerea frontierei.

„Mă bucur mult că mă aflu în Norvegia și de modul în care sunt tratat'', a recunoscut Andrei Medvedev.

Este prima dată de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina când un fost comandant al uneia dintre unitățile Wagner - grupare implicată puternic în această campanie și care a avut un rol semnificativ în recenta capturare a orașului Soledar - reușește să fugă din Rusia în Europa.

Andrei Medvedev a activat în cadrul unui detașament de asalt al acestei grupări și acum afirmă că dorește să depună mărturie și să-l expună pe fondatorul grupării, Evgheni Prigojin. ''Sper că mărturiile mele vor fi esențiale pentru investigațiile asupra Wagner'', mai spune fostul comandant.

Acesta a părăsit Wagner imediat după ce și-a încheiat contractul de patru luni semnat pe 6 iulie 2022. El a fost în acest timp martor la multe execuții extrajudiciare ale serviciilor de securitate ale lui Evgheni Prigojin împotriva celor care au refuzat să lupte contra ucrainenilor și doreau să părăsească rândurile grupării de mercenari, afirmă Gulagu.net, care mai susține că Prigojin a cerut și capturarea lui Andrei Medvedev după ce acesta a părăsit gruparea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău