Un fost bancher de la Deutsche Bank implicat în manipularea dobânzilor Euribor

  • 11 Iunie 2019 18:20
Un fost bancher de la Deutsche Bank implicat în manipularea dobânzilor Euribor

Un fost director de la grupul bancar german Deutsche Bank a făcut parte dintr-un grup care timp de cinci ani a manipulat rata dobânzii Euribor, a susținut un procuror marți, în prima zi a unui proces care a început la Londra, transmite Reuters.

Germanul Andreas Hauschild se numără printre cei care au încercat să obțină un avantaj incorect asupra competitorilor, a precizat procurorul James Waddington la debutul unui proces demarat la inițiativa Biroului pentru Fraude Majore (SFO) din Marea Britanie.

'Veți vedea cum mai multe persoane inteligente, competitive și ambițioase au manipulat sistemul financiar global pentru a dobândi un avanataj în tranzacțiile lor', a susținut procurorul în pledoaria de deschidere.

Hauschild este acuzat că, în perioada ianuarie 2005 - decembrie 2009, împreună cu alți bancheri de la Deutsche Bank, Barclays, Societe Generale și alte bănci, au conspirat pentru manipularea Euribor (euro interbank offered rate), un indicator de referință care este folosit la stabilirea dobânzilor pentru contracte financiare și împrumuturi în valoare de aproximativ 180.000 de miliarde de dolari.

Jurații au putut auzi cum alți patru bancheri, printre care se numără Christian Bittar, fost trader la Deutsche Bank și Philippe Moryoussef, fost trader la Barclays au fost deja condamnați pentru conspirație, împreună cu Colin Bermingham și Carlo Palombo, foști angajați la Barclays.

Procurorul James Waddington a susținut că aceste condamnări sunt o dovadă că a avut loc o conspirație și este la latitudinea juraților să decidă dacă Hauschild a făcut parte din această conspirație.

Euribor la fel ca și Libor (London interbank offered rate) este destinat să reflecte costul împrumuturilor între bănci și este stabilit de un administrator ca o medie a valorilor trimise de un panel de bănci importante pe baza estimărilor cu privire la costul împrumuturilor pe diferite perioade.

Procurorii susțin că bancherii au manipulat dobânzile în sus sau în jos în funcție de pozițiilor lor de tranzacționare, ignorând în mod deliberat și incorect regulile care spun că aceste dobânzi trebuie stabilite independent de interesele comerciale. 

În România, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018, conform datelor anunțate joi de Banca Națională a României (BNR). Acesta este cu aproape 1% mai mic decât indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calcula costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, care se situa joi la 3,32% pe an.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău