Un deputat propune ca în farmacii să se permită comercializarea vaccinurilor, inclusiv, a celui antigripal

  • 12 Octombrie 2020 14:59
Un deputat propune ca în farmacii să se permită comercializarea vaccinurilor, inclusiv, a celui antigripal

Președintele Comisie parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie, deputatul democrat Ghenadie Buza, propune ca în farmacii să se permită comercializarea vaccinurilor, inclusiv, a celui antigripal.

Acesta a solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să reglementeze aspectele normative care să asigure comercializarea vaccinurilor, inclusiv a celor care nu se regăsesc în Programului național de imunizare.

Astăzi, în Republica Moldova se asigură vaccinarea antigripală doar a grupului de risc, ceea ce constituie 5%-7% din numărul total al populației. Experiența altor țări indică, însă, asupra necesității extinderii accesului la asigurarea disponibilității vaccinurilor pe piața farmaceutică tuturor categoriilor de populație, susține Ghenadie Buza.

Vaccinarea populației ar reduce povară asupra sistemului medical, susține deputatul PD.

Condițiile actuale de situație pandemică determină necesitatea urgentă de a oferi populației acces la vaccinul antigripal. Acest lucru sporește gradul de securizarea a sănătății oamenilor în caz de pandemie și în consecință contribuie la reducerea poverii financiare pentru sistemul medical și pentru cetățean, a menționat Ghenadie Buza.

Anterior, autoritățile din sănătate au anunțat că cele 100 de mii de doze de vaccin antigripal urmează să ajungă în Republica Moldova în luna octombrie. În primul rând, vor fi vaccinați lucrătorii medicali, copiii, gravidele dar și persoanele în etate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău