Un deputat cere investigarea coruperii deputaților prin prisma uzurpării puterii în stat

  • 22 Februarie 2022 13:07
Un deputat cere investigarea coruperii deputaților prin prisma uzurpării puterii în stat

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, a înaintat o sesizare către procurorul general interimar, Dumitru Robu, prin care solicită începerea urmăririi penale „pe faptul bănuielii rezonabile privind uzurparea puterii de stat, acțiuni săvârșite de un grup criminal organizat”. Acesta a solicitat examinarea cererii sale în regim de urgență și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Lilian Carp a precizat că se referă la ex-deputații care au părăsit fracțiunea Partidului Comuniștilor, dar și cei care au părăsit Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal în contextul punerii în aplicare „a planului privind uzurparea puterii de stat în interesul unui grup criminal organizat al lui Vladimir Plahotniuc”.

Potrivit Constituției, uzurparea puterii în stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului. „Astfel se poate de concluzionat că toate persoanele vizate în anchetele penale, inclusiv și cei car urmează a fi investigați penal au contribuit în mod direct la uzurparea puterii în stat prin crearea unei majorități parlamentare prin metode de corupție, prin influență și șantaj, fapte ce au dus la îmbogățire ilicită”, a spus parlamentarul.

Patru ex-deputați au fost recunoscuți în calitate de bănuiți de coruperea altor deputați din Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit Procuraturii Anticorupție, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită care le-au fost înaintate mai devreme, a fost pornită suplimentar urmărirea penală în privința coruperii colegilor pentru a-i determina să părăsească fracțiunea parlamentară din care făceau parte. Cei patru ex-deputații sunt bănuiți că, în perioada noiembrie-decembrie 2015, fiind aleși pe listele unui partid parlamentar, în numele unui alt partid parlamentar au promis și au dat unor deputați bani în valută străină ca să părăsească fracțiunea parlamentară din care făceau parte și să voteze proiectele de legi înaintate de partidul de guvernământ din acea perioadă. Trei dintre deputații bănuiți sunt în arest preventiv, iar unul – arest la domiciliu, măsurile fiind dictate mai devreme, în cauza penală de îmbogățire ilicită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău