Un deputat acuză guvernarea că ar opera cu date false referitor la situația privind COVID-19 în R.Moldova. Ce soluție propune

  • 08 Aprilie 2020 18:15
Un deputat acuză guvernarea că ar opera cu date false referitor la situația privind COVID-19 în R.Moldova. Ce soluție propune

În componența Comisiei pentru Situații Excepționale trebuie cooptate persoane cu suficientă autoritate morală, care să asigure echilibru și obiectivitate în comunicarea deciziilor acesteia. Cu această propunere vine deputatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, care menționează că în actuala situație de luptă cu pandemia datele false sunt inacceptabile, iar riscul de fraude trebuie eliminat, transmite IPN.

Igor Munteanu menționează că, de la o vreme, președintele Igor Dodon „felicită poporul zilnic cu „starea națiunii”, atribuindu-și un rol neprevăzut de competențele directe ale președintelui într-un regim parlamentar”. În cea mai recentă apariție publică, Igor Dodon a anunțat că „totul e sub control” și că există 50 de mii de medici care pot stăvili COVID-19, notează parlamentarul. Cifrele sunt contestate de fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco. Cifrele arată doar 12 mii de medici și cadre medicale active, cu tot cu „o mie de studenți dacă se mai găsesc”.

„Dacă Igor Dodon falsifică datele de bază privind personalul medical, oare câtă relevanță pot avea datele cu privire la echipamentul folosit, donațiile primite de Republica Moldova în ultimele săptămâni, starea pacienților și starea medicilor care îngrijesc pacienții infectați de Covid-19?”, se întreabă Igor Munteanu.

Deputatul s-a referit și la achizițiile care se fac prin derogare de la lege – fără licitație. „De ce însă prețul unitar al unei viziere (la cantități mari) e de 0,92 de euro, adică 18,50 lei, iar în documentul publicat de Guvern viziera costă deja 55,14 lei, produs importat din China, deși ar fi trebuit ca preferința pentru China să se explice prin prețuri mai mici decât în Europa. Sau prin calitate superioară, ceea ce nu este cazul”, notează deputatul.

Menționăm că autoritățile nu au reacționat, deocamdată, la aceste declarații. 

Potrivit lui, prețul unei viziere din Polonia este de trei ori mai mic și totuși actualul Guvern preferă importurile din China. Între timp, companiile private din Republica Moldova mai nu strigă în piață că deja sunt pregătite să producă tot necesarul de materiale sanitare, combinezoane, halate, dezinfectant, viziere pentru medici, adică să facă ceea ce fac țările normale în condiții excepționale. Iar Guvernul continuă să favorizeze importurile din China. „Eu personal nu văd nici un fel de patriotism și raționalitate în așa decizii. Și nici viziune. Question: Cum eliminăm riscul de fraude în perioada epidemiei și implicăm businessul local să participe la combaterea ei? Soluție: Cooptarea unor experți independenți din mediul asociativ, care să asigure actualului proces simplificat de achiziții suficientă transparență, eficiență și proporționalitate”, a mai spus Igor Munteanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău