Un deputat a sesizat Curtea Constituțională cu privire la decretul prin care Dodon i-a retras cetățenia lui Băsescu

  • 06 Ianuarie 2017 11:45
Un deputat a sesizat Curtea Constituțională cu privire la decretul prin care Dodon i-a retras cetățenia lui Băsescu

Deputatul Grigore Cobzac, solicită Curții Constituționale să verifice constituționalitatea decretului lui Igor Dodon, ”privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova” lui Traian Băsescu și solicită recunoașterea documentului ca fiind neconstituțional.

Într-o sesizare, depusă astăzi la Curte Constituțională, Grigore Cobzac își exprimă convingerea că Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova.

”Ca și locuitor al raionului Hîncești apreciez faptul impicării personale a domnului Băsescu în lichidarea consecințelor inundațiilor din anul 2010, în zona rîului Prut, a localităților Nemțeni, Obileni, Cotul-Morii și Sărăteni. Sinistrații, inclusiv datorită sprijinului României, în scurt timp au depășit acest calificativ și recunoscători țin minte acest ajutor. Este de datoria noastră acum să-i acordăm sprijin moral președintelui și cetățeanului Băsescu”, se spune în sesizare.

Sesizarea se bazează în mare parte pe jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care s-a expus în 2002 că retragerea cetățeniei din considerente politice este una arbitrară, dar și pe prevederile actelor internaționale la care Republica Moldova este parte. Decretul încalcă și alte prevederi constituționale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esențiale” nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte fără hotărîre judecătorească încalcă prezumția nevinovăției.

Amintim că Igor Dodon a semnat pe data de 3 ianuarie decretul prin care i-a retras lui Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova. El a invocat în sprijinul deciziei sale declarațiile prin care fostul președinte al României ar fi îndemnat la lichidarea statalitatii Republicii Moldova.

La rândul său, Traian Băsescu a declarat că își caută avocat pentru a se judeca cu Igor Dodon, în ceea ce privește retragerea cetățeniei Republicii Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău