Un deces la fiecare 11 secunde în rândul nou-născuților și femeilor însărcinate (ONU)

  • 19 Septembrie 2019 15:32
Un deces la fiecare 11 secunde în rândul nou-născuților și femeilor însărcinate (ONU)

O gravidă sau un nou-născut își pierd viața la fiecare 11 secunde undeva în lume, chiar dacă nașterea nu mai reprezintă o cauză de mortalitate la fel de mare ca în urmă cu câteva decenii datorită unei mai bune asistențe medicale, potrivit noilor date publicate joi de Organizația Națiunilor Unite (ONU), informează Reuters, preluat de Agerpres.

Potrivit unui raport întocmit de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), agenții specializate ale ONU, numărul deceselor infantile a scăzut cu aproape jumătate, iar cel al deceselor materne, cu mai mult de o treime, începând cu anul 2000, în special datorită accesului îmbunătățit la servicii medicale accesibile și de calitate.

În același timp, cele mai recente statistici arată că 6,2 milioane de copii din lumea întreagă au decedat în 2018 înainte de împlinirea vârstei de 15 ani, iar peste 290.000 de femei au murit în 2017 din cauza complicațiilor pe parcursul sarcinii și nașterii.

Din totalul cazurilor de decese infantile, 5,3 milioane au fost copii cu vârsta de sub cinci ani, jumătate dintre aceștia decedând în prima lună de viață.

"Ajutor specializat pentru mame și nou-născuți în perioada nașterii, alături de apă curată, nutriție adecvată, medicamente și vaccinuri esențiale pot face diferența dintre viață și moarte", a precizat în cadrul raportului Henrietta Fore, directoare executivă UNICEF.

Ea a îndemnat guvernele și liderii din domeniul sănătății să investească în servicii de sănătate și să ''facă tot ce e posibil... pentru a salva aceste vieți prețioase''.

Datele arată inegalități semnificative între regiuni, femeile și copiii din Africa Subsahariană confruntându-se cu un risc mult mai ridicat de moarte timpurie în comparație cu alte regiuni.

Rata mortalității materne este de circa 50 de ori mai mare în cazul femeilor din Africa Subsahariană în comparație cu țările bogate, iar nou-născuții din această regiune au o probabilitate de 10 ori mai mare de deces în prima lună de viață, potrivit raportului.

Cu toate acestea, începând cu 1990, s-a înregistrat o scădere cu 56% a deceselor în rândul copiilor cu vârste de sub 15 ani, de la 14,2 milioane anual, la 6,2 milioane în 2018, se mai arată în raport. Țările din estul și sud-estul Asiei au realizat cele mai mari progrese, cu o scădere de 80% a deceselor la copiii de sub cinci ani.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău