Un comitet va coordona asistența partenerilor în agricultură și dezvoltare rurală

  • 23 Februarie 2023 17:35
Un comitet va coordona asistența partenerilor în agricultură și dezvoltare rurală

Un comitet va coordona asistența partenerilor în agricultură și dezvoltare rurală. Crearea acestestuia vine la propunerea Delegației Uniunii Europene la Chișinău, a comunicat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, transmite IPN.

Vicepremierul a menționat în cadrul unei conferințe de presă că noul organ va contribui la intensificarea coordonării între partenerii de dezvoltare care sprijină sectorul agroalimentar al Moldovei. Se va constitui un cadru tehnic și financiar pentru realizarea obiectivelor strategice trasate de Minister. Astfel se va contribui la implementarea eficientă și în termen a proiectelor de asistență externă și a prevederilor din Strategia de dezvoltare agricolă.


Întrebat câte hectare de teren vor fi acoperite cu sisteme de irigare ca urmare a implementării Strategiei, ministrul a precizat că sunt doi parteneri principali care susțin acest domeniu. În curând trebuie să fie semnat un acord cu Banca Mondială care vizează trei mari proiecte de reabilitare a sistemelor de irigare, cu un potențial de 7500 de hectare. O altă dimensiune se referă la sprijinul Agenției Franceze pentru Dezvoltare. „Accentul mare se pune pe irigare și la scară mică sunt mai multe măsuri, inclusiv restabilirea, reconstruirea sau construcția de la zero a iazurilor pentru irigarea mică în interiorul țăriiˮ, a precizat ministrul.

Raimund Jehle, reprezentant al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură în Republica Moldova, a comunicat că FAO, în colaboare cu Ministerul, a prezentat Planul de răspuns rapid care prevede, în particular, furnizarea de semințe,  îngrășăminte sau furaje pentru animale gospodăriilor casnice sau proprietarilor mici de teren din zonele rurale ca o susținere pentru sezonul de primăvară, dar și pentru toamna anului 2023. „Intenționăm să obținem de la parteneri, de la donatori, o sumă de 35 de milioane de dolari. La momentul actual, noi nu am primit angajamentul nimănui, dar sperăm că, odată cu publicarea acestui Plan de răspuns rapid, voi obține suport în acest contextˮ, a spus reprezentantul FAO în Republica Moldova.

Cu susținerea FAO, în Republica Moldova va fi organizată o conferință la care vor participa miniștrii de agricultură din țările membre ale UE, țările prietene ale Republicii Moldova, țările donatoare. Evenimentul este preconizat pentru luna octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău